fbpx

Katholiek-Orthodoxe topconferentie in Wenen

donderdag, 01 maart 2018
Nieuws
Voorzitter Kerk in Nood: “Een nieuwe mijlpaal in het Katholiek-Orthodoxe overleg.”
ACN-20180213-67768

Ruim twee jaar na de historische ontmoeting tussen Paus Franciscus en Patriarch Kirill op Cuba komen vertegenwoordigers van de Katholieke en Orthodoxe Kerk opnieuw samen. Op 14 februari ontmoetten de voorzitter van de Pauselijke Raad ter bevordering van de eenheid tussen Christenen, Kardinaal Kurt Koch, en aartsbisschop Hilarion, voorzitter van de patriarchale afdeling voor externe kerkelijke relaties, uit Volokolamsk elkaar in Wenen. Ook Kerk in Nood was aanwezig met een delegatie. De organisatie, die ruim 25 jaar de dialoog tussen de Katholieke

en de Russisch-Orthodoxe Kerk bevordert, presenteerde een studie over Christenen in het Midden-Oosten en de samenwerking tussen Katholieken en Orthodoxen. Volgens aartsbisschop Hilarion en Kardinaal Koch worden Christenen er niet vervolgd omdat ze lid zijn van een bepaalde stroming binnen het christendom, maar simpelweg omdat ze christenen zijn. De christelijke kerken staan niet tegenover elkaar op dit gebied van gedeeld lijden. Er is volgens Koch reeds sprake van een eenheid van de Kerk, gerealiseerd door de heiligen. Hij sprak ook over het alarmerende fenomeen van christenen die het Midden-Oosten verlaten, wat de urgentie tekent om deze Christenen te helpen in hun thuisland te kunnen blijven. Aartsbisschop Hilarion beschouwt christenvervolging dan ook als de belangrijkste uitdaging voor de Kerken in onze tijd.

Hij prees de effectiviteit van de samenwerking tussen de twee kerken in de regio, die ertoe heeft geleid dat er veel media-aandacht is voor de genocide op christenen. Volgens Hilarion is de term inmiddels geaccepteerd, maar werd deze voor het eerst voor het lijden van de christenen in het Midden-Oosten gebruikt tijdens de ontmoeting tussen Paus en Patriarch op Cuba. Ook de wijze waarop Kerk in Nood samenwerkt met de Russisch Orthodoxe Kerk werd op deze top gepresenteerd. Een werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de Katholieke Kerk en de Russisch Orthodoxe Kerk en een aantal experts van Kerk in Nood, werkt samen aan de oecumene en aan hulp aan christenen in het Midden-Oosten. Ook de bescherming van het menselijk leven en het traditionele christelijke gezin zijn urgente onderwerpen in onze tijd voor beide kerken, aldus Peter Humeniuk, bij Kerk in Nood verantwoordelijk voor projecten in Rusland.