fbpx

Katholiek gelyncht door ‘koe-burgerwacht’

vrijdag, 28 juni 2019
Nieuws
Ramesh Minj was 37 jaar oud. Hij stierf als gevolg van mishandeling in augustus 2017 door een menigte van 120 Hindoe-nationalisten.
20190628-India-koe-burgerwacht-vermoordt-Katholiek-in-Jharkand

“De moord op een katholieke man in Jharkhand door Hindoe-nationalistische koe-burgerwachten is door iedereen genegeerd," aldus John Dayal, algemeen secretaris van de All India Christian Council en president van de All India Catholic Union. Ramesh Minj woonde in "Tingaru, een dorp in de Indiase deelstaat Jharkhand. Hij trouwde er tien jaar geleden met Anita Minj. Het echtpaar woonde in het overwegend christelijke dorp Oraon. Ramesh reed tractor in het oogsteizoen en was daarbuiten taxichauffeur. "Twee jaar geleden mishandelde een menigte van 120 mensen hem voor het slachten van een stier." Ramesh werd uiteindelijk gearresteerd en naar het politiebureau in Bhandaria gebracht. Zijn vrouw slaagde erin hem te zien voordat hij stierf in de gevangenis. Ze zei dat hij ernstige beenwonden had en dat zijn lichaam was bedekt met blauwe plekken. De politie beschuldigde 17 mensen in verband met zijn dood, maar niemand werd gearresteerd.

Het incident is niet nieuw. De Indiase publieke opinie werd onlangs nog opgeschrikt door de brute moord op Tabrez Ansari uit Jharkhand. Foto’s van de 24-jarige Moslim die gehurkt om genade smeekt, zijn online viraal verspreid. De kwestie van de ‘heilige koeien’ en het lynchen van Moslims door leden van Hindu Sangh Parivar-groepen hebben inmiddels geleid tot een nationale crisissituatie. In het hindoeïsme zijn koeien heilige dieren. Het doden ervan wordt beschouwd als een schande voor de goden. Sommige Indiase staten hebben wetten aangenomen die het kopen en verkopen van rundvee en het eten van rundvlees verbieden. Voor veel Christenen en Moslims is rundvlees echter een belangrijke bron van voedsel en inkomen. Dayal geeft de politie de schuld voor de dood van Ramesh vanwege ongevoeligheid, inefficiëntie het niet arresteren van politieke oproerkraaiers van de menigte. “Dit is een wake-up call voor de Kerk en de gemeenschap over de gevolgen voor Moslims en uiteindelijk voor Christenen en andere religieuze minderheden. Dat is de aard van het gewelddadige beest van het politieke Hindutva, dat het afgelopen decennium is losgelaten.”

Bron: AsiaNews