Kathedraal Jolo hersteld na bomaanslag

woensdag, 24 juli 2019
Nieuws
In een interview beschrijft pr. Jeff Nadua, priester in de kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van de Karmel in het Filippijnse Jolo, zijn reactie op het dodelijke bombardement dat plaatsvond tijdens de zondagmis van 27 januari 2019.
ACN-20190723-89467-kathedraal-Jolo

De kathedraal werd door twee geïmproviseerde explosieven (IED) geraakt, waarbij in de buurt ongeveer 100 slachtoffers vielen. Het was tijdens de tweede lezing toen de eerste IED aan de "rechterkant van het altaar tot ontploffing kwam. Politie en militairen, die in de buurt waren gestationeerd, haastten zich naar bidden om mensen te redden, terwijl burgers naar veiligheid vluchtten. Toen gebeurde een ondenkbare gruwel: een dubbele IED explodeerde buiten.

“Ouderen doken naar de grond, vroegen om hulp. Ik wilde ze redden, er een ophalen, maar er was een plotselinge explosie. Ik werd teruggeworpen door de impact”, vertelt korporaal Ruel Diaz. Vijf soldaten die werden overrompeld, stierven in een oogwenk door de tweede IED, die vermoedelijk werd geplaatst in een gereedschapskist van een naast de kathedraal geparkeerde motor. Van beide bommen werd bevestigd dat ze elektronisch werden bediend via een mobiel apparaat. Het officiële aantal slachtoffers is vastgesteld op 21 doden en 100 gewonden.

Geschiedenis van verwoesting
De dubbele ontploffingen liet het interieur van de kerk in puin achter. De banken waren in stukken en overal lagen bomscherven. De ooit oceaan-kleurige ramen van de kathedraal waren niet meer dan gebroken glas. Deze zondagse explosie was echter niet de eerste. In het vorige decennium is de kathedraal en diens omgeving vaker doelwit geweest van vele extremistische aanvallen.

In 2000 werd een bom buiten de kerk gegooid. Zes jaar later vond er een explosie plaats op de begane grond van een commercieel gebouw met twee verdiepingen in de buurt van de kathedraal. Uit onderzoek bleek later dat de kathedraal het eigenlijke doelwit was van de explosie, maar dat de daders op het laatste moment hun plannen veranderden.

Drie explosies deden Jolo in 2009 op haar grondvesten schudden. In juli van dat jaar kwamen zes burgers om het leven toen een IED honderd meter van de kerk explodeerde. In oktober explodeerde een granaat die kerkelijke eigendommen beschadigd achterliet. En op nieuwjaarsavond werd bij een derde explosie een soldaat gedood. De dubbele ontploffingen van dit jaar is echter de eerste die plaatsvond binnenin de kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van de Karmel en wordt beschouwd als de ergste en meest dodelijke tot dusver.

Pastoor Jeff Nadua benadrukt in een interview dat de aanval gericht was op de gemeenschap en daarmee duidelijk een “aanval is tegen ons geloof”, maar ook dat “we onze medechristenen moeten helpen om van dit trauma te herstellen en dit alles in de ogen van het geloof te zien. Dan kunnen we onze energie richten op het herbouwen wat zwaar is beschadigd door de dubbele bomaanslag.”

Het herbouwen
En inderdaad, het herbouwen en het restaureren van de kerk begon. Op 4 en 5 februari 2019 bracht Jonathan Luciano, nationaal directeur van Kerk in Nood Filippijnen, zo’n week na de aanslag, een solidariteitsbezoek aan familieleden van de slachtoffers en aan de plaats van de aanslag. Met de hulp van vele organisaties en weldoeners van Kerk in Nood werd de kathedraal gerepareerd. Kerk in Nood droeg bij met € 35.000 voor het vervangen van het dak, dat door de ontploffing naar beneden kwam.

Zes maanden na de dodelijke explosie werd op 16 juli 2019 de Mis weer gevierd. De feestdag viel samen met het feest van Onze-Lieve-Vrouw van de Karmel, beschermheilige van de kerk. Maar met de restauratie is het proces van wederopbouw slechts begonnen. Om de wonden te helen en het geloof te sterken, is nog veel gebed nodig.

Bronnen: Rappler, Kerk in Nood