Karachi: blasfemiebeschuldiging Christen werkt averechts

woensdag, 11 januari 2023
Nieuws
In Pakistan is veel rumoer ontstaan over een video die duidelijk laat zien hoe Christenen met valse beschuldigingen van blasfemie worden bedreigd, zelfs als ze gewoon hun werk doen. Het incident op de luchthaven van Karachi vond plaats op 7 januari , toen een christelijke beveiligingsbeambte een voertuig zonder de vereiste documenten tegenhield.
videoPakistan Karachi

De vrouw werkte als beveiligingsbeambte op de parkeerplaats van de vrachtzone van Karachi’s Jinnah International Airport. Een moslimwerknemer van dezelfde burgerluchtvaartautoriteit vertelde haar het voertuig van zijn kennis ook zonder pas binnen te laten. Op de video, die viraal is gegaan, is te zien hoe hij de medewerkster bedreigt met een aanklacht wegens godslastering en zegt: “Ik zal de predikers bellen … Ik ben gek en ik snij je open.” Woorden waarop de vrouw terugslaat door hem uit te dagen een zaak wegens godslastering tegen haar aan te spannen als ze iets verkeerds heeft gedaan.

Grote opschudding
Het incident heeft tot grote opschudding geleid: voormalig president Asif Ali Zardari heeft de provinciale en federale regering gevraagd serieus na te denken over wat er op de luchthaven van Karachi is gebeurd. “De beschuldiging van godslastering is een zeer gevaarlijke daad,” zei Zardari, die opriep tot maatregelen om de vrouwelijke veiligheidsbeambte te beschermen en een zware straf tegen de beschuldiger. De man is inmiddels ontslagen. Ook Farhatullah Babar, voormalig senator, zei: “Wij prijzen deze dappere christelijke ambtenaar die weigert zich te laten intimideren door valse beschuldigingen van godslastering. Dit is de manier om fanatiekelingen te bestrijden. De autoriteiten zouden hier nota van moeten nemen.”

Ontslag alleen geen oplossing
Naveed Walter, voorzitter van Human Rights Focus Pakistan (HRFP), dat de reactie van de vrouw op de ambtenaar de stem is van alle Christenen en onschuldige minderheden die het slachtoffer zijn van beschuldigingen. “Ze denken dat Christenen gemakkelijke doelwitten zijn en dat wilden ze in dit geval ook doen, maar zij deed haar plicht volgens de regels en de wet.”

Toch is Walter kritisch op het verloop: “Welke maatregelen nemen de autoriteiten tegen de ernstige bedreigingen van christelijke vrouwen? Ontslag alleen is geen oplossing, er moeten gezamenlijke acties en strategieën komen om deze incidenten te stoppen. Als deze vrouw ter plekke was gedood, zoals al vele malen met andere onschuldige mensen is gebeurd, wie zou er dan verantwoordelijk zijn gesteld? Alleen de video van het incident zou haar onschuld kunnen bewijzen.”

Bron: AsiaNews