Kameroen: van ‘Mis onder de bomen’ naar nieuwe kathedraal

maandag, 03 juli 2023
Nieuws
Komende zaterdag op 8 juli wordt de kathedraal van Maria Hemelvaart ingewijd in de stad Maroua, in het noorden van Kameroen. Na negen jaar heeft de stad met 600 moskeeën dan eindelijk ook een waardige plaats om de Mis te vieren. Maroua-Mokolo grenst aan Nigeria en Tsjaad en is de afgelopen jaren het toneel geweest van meerdere terroristische aanslagen.
Cathedrale construction, Maroua

Bisschop Bruno Ateba Edo: “We zijn trots en blij. Eindelijk hebben we een gebedsruimte waar we de Heilige Mis op een waardige manier kunnen vieren. Tot nu toe werd de Mis gevierd in een kleine en vervallen kerk of in wat wij de ‘biokathedraal’ noemden, onder de bomen dus.” Volgens de bisschop is deze nieuwe kathedraal “een teken van eenheid van alle inwoners van de stad” en voegt hij eraan toe dat “in een stad met meer dan 600 moskeeën het belangrijk is om te laten zien dat de katholieke Kerk ook haar plaats heeft in Maroua.” Ateba is de donateurs van Kerk in Nood (ACN) en van andere hulporganisaties dan ook dankbaar voor hun bijdragen aan de bouw van de nieuwe kathedraal.

Het bisdom staat voor enorme uitdagingen: niet alleen ligt het in een van de armste regio’s van het land, maar het is ook de thuisbasis van een groot aantal ontheemden uit Kameroen en Nigeriaanse vluchtelingen die hun huizen ontvluchtten om te ontsnappen aan de terreur van Boko Haram. Naast de bouw van de kathedraal steunt Kerk in Nood (ACN) het bisdom in het noorden van Kameroen ook met verschillende hulpprojecten voor vluchtelingenkinderen en een vluchtelingenkamp voor Boko Haram-slachtoffers in Minawao.

Een mix van christelijke en Afrikaanse motieven
De positieve reactie van de inwoners van Maroua op de nieuwe kathedraal stemt de bisschop tevreden: “Iedereen deelt onze vreugde, ongeacht hun religie”. De lokale overheid stond zelfs land af in het centrum van de stad voor de bouw van de kathedraal. Veel inwoners, waaronder ook moslims, waren betrokken bij de bouw. Een plaatselijke kunstenaar, geholpen door zijn studenten, schilderde de fresco’s die het interieur versieren.

De nieuwe kathedraal, die gewijd is aan Onze Lieve Vrouw, biedt plaats aan 3500 gelovigen. De decoratie bevat een mix van christelijke motieven en lokale cultuur. De vorm van het gebouw stelt een traditioneel Afrikaans huis voor en de afbeeldingen en fresco’s hebben een Afrikaans tintje. “Voor ons zijn deze schilderingen catechetisch, omdat ons geloof nog erg jong is”, legt bisschop Ateba uit. De belangrijkste artistieke thema’s in de nieuwe kathedraal zijn Maria Hemelvaart en de moederlijke bescherming van Onze Lieve Vrouw. De contouren van het gebouw beelden de mantel van de Heilige Maria uit, die de gelovigen omarmt en beschermt. De binnenste zuilen zijn zo geplaatst dat ze de letter M vormen, voor Maria. En de vier pilaren die het plafond dragen, hebben de vorm van een ster die omhoog reikt, als symbool voor de Hemelvaart van de Maagd Maria.”

Het bisdom Maroua-Mokolo werd opgericht in 1973 en ligt in het uiterste noorden van Kameroen, op een oppervlakte van 14.332 vierkante kilometer. Van de geschatte bevolking van ongeveer twee miljoen is ongeveer 40% moslim, 30% christen en nog eens 30% volger van traditionele religies.