fbpx

Kameroen: jihadisten Boko Haram verwoesten dorpen

donderdag, 31 maart 2022
Nieuws
Volgens lokale partners van Kerk in Nood (ACN) verlegt Boko Haram zijn werkterrein naar landelijke gebieden in Nigeria en met name naar de grensgebieden van Kameroen en het Tsjaadmeer. Nieuwe aanvallen tonen volgens hen dat de terreurgroep niet zozeer verslagen of ontwapend is, zoals de Nigeriaanse regering stelt.
Bishop Oliver Doeme visits nigerian refugees in Cameroon

Tegen het einde van 2021 kondigde de Nigeriaanse regering aan dat leden van terreurorganisatie Boko Haram werden ontwapend en gereïntegreerd in de samenleving. Bij diverse operaties legden duizenden opstandelingen, waaronder strijders, niet-strijders en familieleden, hun wapens neer in delen van de staat Borno, in het noordoosten van Nigeria. Vorige week nog hebben volgens generaal Musa, een hoge Nigeriaanse officier, 7.000 leden van Boko Haram en haar uitloper ISWAP zich overgegeven.

Aanvallen
In een rapport dat door de projectpartners van de stichting in Kameroen naar ACN is gestuurd, staat echter dat Boko Haram sinds september 2021 met grote regelmaat aanvallen uitvoert in Mutskar, dichtbij de Nigeriaanse grens, in het noorden van Kameroen. Deze aanvallen hebben het leven in de Kerk verwoest en pastorale activiteiten lamgelegd. “Vandaag de dag zijn de mensen vol angst en bezorgdheid”, meldt een plaatselijke priester, die Kerk in Nood niet bij naam kan noemen uit angst voor represailles.

In een recent bericht aan Kerk in Nood schrijft de priester: “We hebben weer bezoek ontvangen van – een van de vele – Boko Haram militanten. Ze zijn erin geslaagd Oupaï te bereiken door via Douval te komen. Ze hebben twee mensen gedood, huizen in brand gestoken en kleding en kleine dieren weggevoerd. Sinds half februari zijn vier van de zeven gebieden van de parochie verlamd. We dachten dat ze Oupaï niet zouden kunnen bereiken omdat het boven op een berg ligt, maar we hadden het mis!” De berg Oupaï is 1.494 meter hoog en ligt dicht bij de grens met Nigeria, in het uiterste noorden van Kameroen.

Verrassen mensen in hun slaap
“Vijf gebieden zijn getroffen. De dorpen Bigdé, Douval en Vara zijn al bijna helemaal leeg”, legt de priester uit, die eraan toevoegt dat de terroristische cellen hun modus operandi hebben veranderd. “In het verleden kwamen ze de dorpen binnen, ostentatief oorlogskreten roepend. Maar de laatste tijd komen ze discreet, gebruik makend van de volle maan, om mensen in hun slaap te verrassen. Ze doden de vaders van het gezin en de tieners, vooral de jongens. Daarna plunderen ze de bezittingen van de familie en vernietigen alles wat ze niet kunnen meenemen.”

Exodus of buiten slapen
De overvallers van Boko Haram lijken geïnteresseerd te zijn in graan, geiten en schapen, gevogelte en kleding, en ze beroven de mensen van alles wat ze nodig hebben om te leven. Het bestaan in de regio, waar honger veel voorkomt en hulpbronnen schaars zijn, was van nature al precair. Nu wordt de bevolking gedwongen tot een exodus naar dorpen verder naar het noorden, waar ze blootgesteld worden aan andere vormen van onveiligheid. “Degenen die blijven, zijn gedwongen om ver van hun armzalige hutjes in de kou en onder erbarmelijke omstandigheden te slapen. De situatie is echt zorgwekkend, en we rekenen op uw gebeden”, besluit hij.

Kerk in Nood heeft onlangs een project goedgekeurd ter ondersteuning van een vluchtelingenkamp voor slachtoffers van Boko Haram in Minawao, in het bisdom Makolo, in het uiterste noorden van Kameroen. Er is ook geld uitgetrokken voor het drukken van 2000 Bijbels in het Mafa, de taal die in 12 parochies in hetzelfde bisdom wordt gesproken. De plaatselijke Christenen wensen hun geloof te verdiepen om beter beter het hoofd te kunnen bieden aan de uitdagingen van hun steeds radicaler wordende moslimomgeving.