Kameroen: gijzelaars bij aanval op kerk na zes weken vrij

dinsdag, 25 oktober 2022
Nieuws
De bisschop van Mamfe heeft zijn dankbaarheid uitgesproken voor de vrijlating van de priesters, leken en een religieuze zuster die zijn ontvoerd bij een aanval op een katholieke kerk in het zuidwesten van Kameroen. Volgens een van de gijzelnemers werd er geen losgeld betaald.
Five priests, a religious, and two members of the faithful abducted on 16.09.2022

“Ik ben oprecht dankbaar aan allen die samen met ons hebben gebeden voor de veiligheid en de vrijlating van onze broeders en zusters”, schrijft de bisschop van Mamfe, Mgr. Aloysius Fondang Abangalo. De vijf priesters, drie leken en een zuster zijn bevrijd en verkeren in goede gezondheid, aldus de boodschap van bisschop Abangalo aan Kerk in Nood op zondag 23 oktober. In zijn brief veroordeelt de bisschop van Mamfe nogmaals met klem de ontheiliging van de Mariakerk, die tijdens de aanval in brand is gestoken, en noemt hij het ontnemen van de vrijheid van medebroeders en -zusters “onmenselijk.”

Vandaag Dankmis
Sinds hun ontvoering, op 16 september 2022, had de stichting herhaaldelijk gevraagd om gebeden voor hun welzijn en vrijlating. “Net als Sint Paulus zeg ook ik tegen ieder van u: ‘Ik heb er alle vertrouwen in dat Degene die dit goede werk in u is begonnen, het zal blijven voltooien totdat de dag van Jezus Christus aanbreekt.’” Hij roept de gelovigen dan ook op om de rozenkrans te bidden “als dank aan God voor de veilige vrijlating van onze broeders en zusters die zijn ontvoerd” en draagt vandaag in de kathedraal van Mamfe een Mis op als dank voor de veilige vrijlating van de priesters, zuster en gelovigen.

Video van gevangenschap
Op een video die de afgelopen dagen op grote schaal door de media is verspreid, is te zien hoe de groep ontvoerde mannen en vrouwen in slechte omstandigheden in de rimboe wordt vastgehouden. In de video is een van de priesters te horen die om hulp vraagt. Volgens betrouwbare bronnen zijn de beelden twee weken eerder opgenomen, toen er al werd onderhandeld over de vrijlating van de negen ontvoerden.

Conflict
Kameroen wordt geteisterd door een politiek en sociaal conflict waarin de Engelstalige en Franstalige regio’s tegenover elkaar staan. De Engelstalige bevolking, die vooral te vinden is in het zuidwesten en noordwesten van het land, beweert gemarginaliseerd te worden door de Franstalige autoriteiten.

De conflicten zijn sinds 2016 aanzienlijk toegenomen, en er zijn verschillende gewelddadige botsingen geweest tussen de regeringstroepen en militanten die strijden voor de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde Republiek Ambazonia (of de Federale Republiek Zuid-Kameroen). In zijn pogingen om dissidenten de kop in te drukken heeft het leger grote delen van de regio verwoest, waaronder veel kerkelijke eigendommen. Dit laatste incident is echter de eerste keer dat rebellen in hun onafhankelijkheidsstrijd de kerk aanvallen en priesters ontvoeren.