Jezuïet pr. Stan Swamy (83) gevangen om inzet inheemse volkeren

dinsdag, 08 december 2020
Nieuws
In de Indiase deelstaat Jharkhand wordt de Jezuïet pater Stan Swamy al twee maanden op dubieuze gronden vastgehouden voor het onderhouden van banden met maoïstische groeperingen. Kerk in Nood pleit voor vrijlating van de priester, die zich 40 jaar heeft ingezet voor inheemse volkeren en hun recht op eigen land.
Pater Stan Swamy SJ

Pater Swamy zou ‘illegale’ activiteiten hebben gesteund tijdens een demonstratie in Pune in december 2017 die leidde tot een uitbarsting van geweld tegen Indiase veiligheidstroepen. In juli en augustus van dit jaar werd hij gedurende meer dan 15 uur verhoord over een periode van vijf dagen. Eerder werden al huiszoekingen uitgevoerd, een op 28 augustus 2018 en de andere op 12 juni 2019. Mensenrechtenorganisaties beschouwen het machtsvertoon als misbruik van de wetten die zijn uitgevaardigd om terroristische aanslagen en rellen te voorkomen, met als doel zich land toe te eigenen zonder een behoorlijke juridische overlegprocedure.

De uitvoerend president van Kerk in Nood (ACN) Internationaal, dr. Thomas Heine-Geldern, heeft de volgende verklaring afgelegd: “Kerk in Nood steunt de oproep tot vrijlating van de jezuïtische priester Stan Swamy, die sinds 8 oktober is opgesloten wegens vermeende illegale activiteiten en wiens borgtocht is geweigerd.  Wij pleiten voor de vrijlating van deze priester, die de afgelopen 40 jaar heeft gewerkt met inheemse Adivasi-stamleden in de Indiase deelstaat Jharkhand; stamleden die met geweld van hun geboorteland zijn verdreven om plaats te maken voor mijnbouw- of industriële landbouwprojecten. Zijn enige misdaad was het eisen van gerechtigheid en het aan de kaak stellen van het misbruik in hun regio.”

Volgens Heine-Geldern is het onbegrijpelijk dat pater Stan Swamy, die al anderhalve maand in de gevangenis zit, niet op borgtocht wordt vrijgelaten. “De gezondheid van de 83-jarige religieus, die ook de ziekte van Parkinson heeft, verkeert in een precaire toestand. Meer dan 40 dagen lang werd hem zelfs basishulp geweigerd, zoals een rietje of een sapje. De zaak van pater Stan Swamy is slechts het topje van de ijsberg in India. We zijn op de hoogte van andere gevallen van priesters en catechisten die ten onrechte zijn beschuldigd met als enige doel het verspreiden van angst en het intimideren van pastoraal werkers in hun streven naar betere levensomstandigheden voor de Adivasi en Dalits.”

Volgens contacten van Kerk in Nood lijden ook veel mensen onder het misbruik van anti-bekeringswetten die in acht Indiase staten zijn uitgevaardigd om gedwongen bekeringen en bekeringen met "bedrieglijke middelen" tot een strafbaar feit te maken. Heine-Geldern: “Christenen in Jharkhand worden bijvoorbeeld vaak ten onrechte beschuldigd van het overtreden van deze wetten, ook al hebben ze niets anders gedaan dan hun geloof te belijden. Het doel hiervan is om de tegenstanders te intimideren in landconflicten, die vaak voorkomen in de regio's die door inheemse stammen worden bewoond. We kennen gevallen van mensen die jaren in de gevangenis hebben gezeten als gevolg van valse beschuldigingen, waardoor hun wettelijke rechten zijn geschonden.”

Kerk in Nood is zeer bezorgd over de opkomst van religieus nationalisme, dat wordt bevorderd door instellingen die dicht bij de Indiase regering staan. “In veel dorpen zijn christenen beperkt in hun bewegingsvrijheid uit angst voor fundamentalistische represailles. Onrechtmatige arrestaties zoals die van pater Stan Swamy lijken vaak maar één doel te hebben: de zwakkeren het zwijgen op te leggen en te intimideren”, aldus de uitvoerend president van Kerk in Nood Internationaal. “Wij roepen de internationale politiek op om ervoor te zorgen dat de uitoefening van de godsdienstvrijheid in India wordt beschermd en dat de katholieke Kerk zich kan blijven inzetten voor de allerarmsten."