fbpx

Italië: 50 priesters door Corona gedood

dinsdag, 24 maart 2020
Nieuws
Ruim 50 priesters zijn in Italië overleden aan het Corona-virus. De jongste was 45 jaar, de oudste 104. Veel priesters raakten besmet door hun werk met ouderen en zwakkeren in de samenleving.
20200324 Al 50 priesters dood in Italie

De Italiaanse krant Avvenire meldt dat in het noorden van Italië,  in de ‘gemartelde stad’ Bergamo, maar liefst vijftien diocesane priesters zijn overleden. Zeventien anderen zijn in het ziekenhuis opgenomen, waaronder enkelen op de intensive care. Onder de door het virus geraakt priesters zijn veel vijftig- en zestigjarigen die werken met ouderen en met zwakkeren in de samenleving. Herders met de geur van schapen die met hun levensoffer getuigen van hun nabijheid in de bisdommen en parochies, zoals de krant de woorden van Paus Franciscus gebruikt.

Ook de Italiaanse krant Corriere della Sera geeft aandacht aan het lot van de priesters. De krant schrijft. “De geestelijken zijn altijd onder de mensen, ze blijven zieken en ouderen bezoeken en de lichamen zegenen van de overledenen in deze dramatische tijd, waarin het vaak zelfs niet mogelijk is om de begrafenis te vieren. Ze werken in de gaarkeukens voor de armen of ten behoeve van de daklozen, hoewel de nood aan voorzorgsmaatregelen, te beginnen met handschoenen en maskers, nu zeer hoog is, zelfs onder de religieuzen. Er zijn zelfs mensen die de priesters, hoewel ze zelf op de intensive care lijden en maar een stap verwijderd zijn van de dood, hebben gehoord hoe ze de artsen steunen door het evangelie uit de bijbel voor te lezen.”

Volgens de kranten is het aantal doden onder priesters en religieuzen nog hoger, omdat niet de congregaties zijn meegeteld.

Bronnen: Avvenire en Corriera della Sera