fbpx

Iraakse redder eeuwenoude boeken genomineerd voor EU-prijs

woensdag, 14 oktober 2020
Nieuws
Mgr. Najeeb Michaeel, de Chaldeeuwse aartsbisschop van Mosoel, staat op de lijst van de drie finalisten voor de Sacharov-prijs voor Vrijheid van Denken. Het Europees Parlement maakt op 22 oktober bekend wie de winnaar is.
Iraq: Photo of Friar Najeeb Michaeel, ordained as Chaldean Catholic Archbishop of Mosul and Akra on January 25th 2019Only very tiny file quality available

Toen Islamitische Staat in augustus 2014 in Mosoel aankwam, zorgde Mgr. Najeeb Michaeel voor de evacuatie van de christelijke gemeenschappen, veelal Arameeërs en Chaldeeërs, naar Iraaks Koerdistan. Ook beschermde hij meer dan 800 historische manuscripten uit de 13e tot de 19e eeuw. Sinds 1990 heeft hij bijgedragen aan de bescherming van nog eens 8.000 manuscripten en 35.000 documenten uit de oosterse kerk.

“Wij zijn zeer verheugd dat Aartsbisschop Najeeb Michaeel is genomineerd voor deze belangrijke onderscheiding. Het is een grote kans om het moedige werk te eren en te erkennen van een onwrikbare verdediger van ons christelijk erfgoed in dit land. De prijs onderstreept de inspanningen van deze priester, die in het licht van barbaarsheid historische manuscripten heeft gered die zo belangrijk zijn om, ondanks alle obstakels, de Iraakse christelijke gemeenschappen te helpen hun cultuur en erfgoed in leven te houden”, aldus Regina Lynch, hoofd projecten bij Kerk in Nood.

De Dominicaanse religieus toonde de collectie en legde de details van de redding uit aan Kerk in Nood tijdens een bezoek aan Erbil in 2017, nog voor zijn benoeming tot aartsbisschop van Mosoel. Michaeel: “Vlak voordat ISIS ons land, ons klooster, kwam bezetten, voelde ik dat ons iets heel gevaarlijks zou overkomen. Daarom heb ik besloten om alle collecties in een grote vrachtwagen te plaatsen en ze uit de Vlakte van Ninevh en uit Mosoel te halen om ze hier in Erbil, Koerdistan, op te slaan. Het is erg belangrijk voor ons om ons erfgoed te redden en veilig te houden voor toekomstige generaties. De christelijke gemeenschap hier in Irak is geen nieuwe gemeenschap. Deze is erg oud, bijna 2000 jaar oud. We hebben veel grammatica- en woordenboeken uit de 12e tot 13e eeuw in het Aramees, de taal van Jezus Christus. Het is onze moedertaal. En we zijn er trots op ze te houden. Ook bewaren we veel islamitische collecties – uit de Koran, de Hadits van Alfiya Ibn Malik – en enkele Yezidi-manuscripten.”

De Sacharov-prijs voor Vrijheid van Denken wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Parlement. De prijs werd in 1988 ingesteld om personen en organisaties te eren die voor mensenrechten en fundamentele vrijheden opkomen. De prijs wordt toegekend ter ere van de Sovjet-fysicus en politieke dissident Andrei Sacharov. De afgelopen jaren zijn onder meer de Iraakse patriarch Louis Sako als de Pakistaanse Asia Bibi genomineerd.