“Internationale gemeenschap moet misbruik blasfemiewet stoppen”

dinsdag, 04 juni 2024
Nieuws
Volgens bisschop Samson Shukardin moet de internationale gemeenschap van de Pakistaanse autoriteiten eisen dat zij optreden om de levens te beschermen van vervolgde minderheden. Zijn opmerkingen volgt op het nieuws dat Nazir Gill Masih, een christelijke man uit Sargodha, in het ziekenhuis is overleden, 10 dagen nadat hij door een meute werd aangevallen op grond van een dubieuze beschuldiging van godslastering.
20240604 Pakistan

Volgens de voorzitter van de Katholieke Bisschoppenconferentie van Pakistan zullen christenen en andere belaagde minderheden zich nooit veilig voelen in hun eigen land, tenzij er wetten worden aangenomen die het verzinnen van beschuldigingen van godslastering strafbaar maken.

Blasfemie meestal onopzettelijk
In een interview met de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) zei bisschop Shukardin: “Het is heel belangrijk dat er wetgeving komt waarbij degenen die mensen ten onrechte van godslastering beschuldigen, veroordeeld worden, inclusief gevangenisstraffen.” Ook moeten de Pakistaanse autoriteiten strenger optreden tegen meutes die het heft in eigen handen nemen en de slachtoffers, hun familie en buren terroriseren. Hij benadrukt dat het onwaarschijnlijk is dat christenen opzettelijk godslastering plegen, aangezien analfabetisme gemeengoed is onder de veelal arme christenen in Pakistan.

Geen actie na arrestaties
De bisschop, die tevens voorzitter is van de Nationale Commissie voor Gerechtigheid en Vrede, haalt ook de golf van geweld tegen christenen in augustus vorig jaar in het Jaranwala district in Punjab aan. Daarbij werden in augustus vorig jaar op één dag meer dan 25 kerken en tot wel 100 huizen van christenen in brand gestoken. Ook dit incident was het gevolg van een valse beschuldiging van godslastering.

Shukardin stelt dat de slachtoffers in Jaranwala maanden later nog geen gerechtigheid is gedaan. Onlangs verwees de hooggerechtshof van Pakistan een overheidsrapport over de aanvallen in Jaranwala naar de prullenbak. Tijdens een hoorzitting van het Hooggerechtshof over het rapport verklaarde een wetsdienaar dat er na 304 arrestaties slechts 22 zaken waren geregistreerd en dat er slechts 18 aanklachten waren verzameld.

Passiviteit maakt situatie erger
Bisschop Shukardin waarschuwde dat dit en andere voorbeelden van vermeende passiviteit van de overheid alleen maar meer mensen heeft aangemoedigd om de controversiële wetten tegen onschuldige minderheden te gebruiken: “Er is niets gebeurd om gerechtigheid te brengen na het Jaranwala incident. Dit is een ramp. Het is niet goed voor de minderheden. Totdat de regering serieus is en wetten maakt om de minderheden te beschermen, vooral de christenen die de grootste minderheid in Punjab vormen, zal de situatie met betrekking tot misbruik van de godslasteringwetgeving alleen maar erger worden. Wij vragen niets dat tegen het land Pakistan is. We vragen gewoon om de bescherming van onze levens en de levens van onze families.”

Alleen buitenlandse druk dwingt
Hij voegde eraan toe: “We moeten gerechtigheid en veiligheid brengen voor onze minderheden en voor iedereen die slecht behandeld wordt vanwege hun religie of vanwege iets dat niet in overeenstemming is met de menselijke waardigheid.” Hij zei dat alleen buitenlandse druk Pakistan tot actie zou dwingen: “Er moet druk vanuit het buitenland komen – van regering tot regering.”

De bisschop zei tegen ACN: “De vervolging wordt erger. Je hebt de grote incidenten zoals wat er in augustus in Jaranwala gebeurde en wat er tegen het einde van mei in Sargodha gebeurde, maar er vinden nog veel meer kleinere incidenten plaats. Het is een alarmerende situatie.  Over het algemeen, als je ziet hoeveel incidenten er hebben plaatsgevonden, begin je te beseffen dat deze incidenten met de dag toenemen.”

De bisschop benadrukte dat slechts een minderheid van de moslims in Pakistan vijandig staat tegenover minderheden. Daarbij wijst hij op de ongekend grote hoeveelheid verklaringen op televisie en op sociale media waarin de antichristelijke aanvallen van 25-26 mei in Sargodha worden veroordeeld.