Indonesische kerken scherpen veiligheid voor Pasen aan

donderdag, 18 april 2019
Nieuws
Indonesische troepen en politie zullen opnieuw veiligheid bieden aan Christenen die Pasen vieren. Ook Moslims helpen bij de beveiliging
ACN-20140704-10938-Indonesië

Kerken, met name die een hoog risico lopen, zullen tijdens de Paasdagen van Witte Donderdag tot en met Paaszondag door duizenden politiemensen en militairen en ook door moslimgroepen worden bewaakt, zo bevestigen kerkelijke medewerkers. Er zullen genoeg veiligheidstroepen aanwezig zijn om veiligheid te bieden, ondanks presidentiële en nationale verkiezingen die ook plaatsvinden, zeiden ze. Deze kerken bevinden zich meestal op Java en Sumatra, waar veel Islamitische hardliners wonen.

Pater Aloysius Barut, parochiepriester van de St. Theresia Kathedraal in Sibolga, Noord-Sumatra, zei dat de veiligheidsmaatregelen in zijn kerk zijn verhoogd om eventuele terroristische aanslagen te voorkomen. De parochie heeft ongeveer 5.000 leden. Vorige maand arresteerde de politie een terrorismeverdachte in het gebied. "Katholieken in Sibolga zijn zeer alert na de arrestatie", zei pater Barut. "Politie en militair personeel zullen de kerk beveiligen. Parochianen zullen ook helpen”, vertelde de priester ucanews.com. Hij zei dat hij de parochianen heeft verteld zich geen zorgen te maken over hun veiligheid omdat beveiligingsbeambten het kerkgebouw vóór de mis grondig zullen controleren.

Kerken in Jakarta worden ook bewaakt door politie en leger, evenals door moslimvrijwilligers. "We hebben met hen afspraken gemaakt om de Heilige Mis te beveiligen", zei Paternus Telyohud, veiligheidscoördinator in de St. Joseph-kerk in Matraman, Oost-Jakarta. Hij zei dat een metaaldetector bij de ingang van de kerk zal worden geplaatst. De kerk was een van de vele doelwitten in Jakarta tijdens een bomaanslag op kerstavond in 2000.

Benediktus Yulita, secretaris van de Santa Maria-kerk in Surabaya, Oost-Java, vertelde ucanews.com dat veiligheid bij de kerk van het grootste belang is. De kerk was in mei vorig jaar een van de drie kerken die werden getroffen door bomaanslagen. "Ongeveer 100 veiligheidsagenten zullen de kerk beveiligen", zei hij, eraan toevoegend dat leden van de jeugdvleugel van Nahdlatul Ulama, de grootste gematigde islamitische organisatie van Indonesië, ook zullen helpen bij het bieden van veiligheid.

St. Paul’s Church in Pringgolayan, Yogyakarta heeft soortgelijke regelingen getroffen. De parochie heeft ongeveer 3.000 katholieken. Onlangs dwongen sommige hardline moslims een katholiek gezin in deze parochie om het bovenste deel van een grafkruis af te snijden voordat ze een familielid op een plaatselijke begraafplaats mochten begraven. "Dit zal de eerste Pasen zijn dat deze parochie wordt bewaakt door de politie en het leger," zei Fransisca Ita, de parochiesecretaris.

Politie en militairen zullen ook worden ingezet voor de Paasvieringen in het Bisdom Larantuka op het eiland Flores, waar het eeuwenoude festival Semana Santa wordt gehouden, dat tienduizenden pelgrims trekt.

Bron: Konradus Epa, Jakarta