fbpx

Indonesië: religieuze harmonie verbeterd

maandag, 16 december 2019
Nieuws
Het Indonesische ministerie van Religieuze Zaken heeft enquêtegegevens vrijgegeven over de religieuze tolerantie in het land. Ook werd een beveiligingsplan met 10.000 agenten aangekondigd voor kerst- en nieuwjaarsvieringen.
20191216 Indonesië foto tolerantie AsiaNieuws

Uit onderzoek blijkt dat de meest tolerante provincies die met een christelijke meerderheid zijn, namelijk West-Papoea en Oost-Nusa Tenggara. De ergste provincie is Atjeh, een ‘speciaal territorium’ op Sumatra, waar de sharia-wetgeving geldt. Het land steeg volgens het ministerie enkele punten op de religieuze harmonie-index, gaande van 70.9 punten in 2018 naar 73.83 dit jaar. “Het cijfer is gestegen ten opzichte van vorig jaar, maar is nog steeds laag in vergelijking met 2015 toen het 75.3 bereikte,” aldus Fachrul Razi, de nieuwe minister van Religieuze Zaken van Indonesië.

test this is

De index meet drie dimensies, namelijk tolerantie, gelijkheid en samenwerking tussen religieuze gemeenschappen. West-Java (68.5), West Sumatra (64.4) en het onder de sharia geregeerde Atjeh (60.2) scoorden het slechtst. West-Papoea (82.1); Oost-Nusa Tenggara (81.1); Bali (80.1) en Noord-Sulawesi (79.9) het best. Opvallend is dat de laatste regio’s een christelijke meerderheden hebben.

Aanvaarding van religieuze minderheidsfestiviteiten is het belangrijkste criterium voor sociale cohesie en harmonie in de meest bevolkte moslimnatie ter wereld. Er komt binnenkort een test aan: Kerstmis. De politie van Jakarta heeft vandaag aangekondigd dat het 10.000 agenten met tientallen bewakingsposten in de hoofdstad inzet om ervoor te zorgen dat de vieringen rond Kerstmis en nieuwjaar probleemloos verlopen.

Bron: AsiaNews