Indonesië: Politie en moslimvrijwilligers beschermen Kerstmis

dinsdag, 22 december 2020
Nieuws
In Indonesië werken lokale overheden, politie, maatschappelijke organisaties en religieuze gemeenschappen - waaronder een grote moslim jongerenbeweging - aan het veiligstellen van Kerstmis- en nieuwjaarsvieringen. De afgelopen jaren zijn aanvallen diverse keren doelwit geweest van aanslagen.
20191216 Indonesië foto tolerantie AsiaNieuws

Ook in Indonesië wordt Kerstmis 2020 gekenmerkt door de coronapandemie. In een openbare brief over de organisatie van de feestdagen rondom Kerstmis zei de Indonesische minister voor religieuze zaken, Fachrul Razi, dat Christenen in staat zullen zijn om Kerstmis te vieren in kerken, mits minder dan 50% van de normale capaciteit van het gebouw wordt gebruikt en de viering live uitgezonden wordt op online platforms.

De opening van de kerken vraagt echter wel om een andere reden om waakzaamheid: meer dan 8000 leden van de Indonesische veiligheidsdiensten – waaronder het leger, de politie en lokale bewaking – in de regio Jakarta zullen de kerken bewaken en toezicht houden op een vreedzaam verloop van de kerstvieringen. “Er zijn 361 kerken in de buurt van moskeeën in verschillende delen van het land, dus er moet speciale aandacht worden besteed”, aldus Yusri Yunus, hoofd van de afdeling Public Relations van de regionale politie van Jakarta. Ook in de provincie Bengkulu, op het eiland Sumatra, heeft de politie zich voorbereid. Hier zijn militaire posten opgezet in de buurt van gebedshuizen, veel bezochte openbare plaatsen en provinciale wegen.

Bij de dienst zijn ook jonge moslimvrijwilligers betrokken. Jongeren van de maar liefst 500.000 leden tellende jeugdbeweging “Anshor dan Banser” – verbonden aan de moslimbeweging “Nahdlatul Ulama” – worden ingezet om kerken te beschermen in de regio West-Java. Deni Ahmad Haidar, voorzitter van de jeugdbeweging in West-Java: “Ook dit jaar zijn we bereid om partij te kiezen voor onze christelijke broeders, zodat hun viering in veiligheid en vrede kan worden beleefd. We wachten op instructies van openbare veiligheidsagenten.” De voorzitter hoopt dat “de vreedzame viering van deze religieuze gebeurtenis de eenheid en integriteit zal versterken op een moment dat het land op de proef wordt gesteld door de pandemie en door religieuze extremistische episodes”, zoals in de afgelopen weken in Sulawesi.

Sinds 2000 zijn er bomaanslagen geweest op diverse plaatsen in Indonesië, zoals Jakarta, Bekasi, Sukabumi, Mataram, Pematangsiantar, Medan, Batam en Pekanbaru. In 2018 waren verschillende kerken in Soerabaja, Oost-Java , doelwit van een terroristische aanslag. Indonesië heeft met 230 miljoen moslims op 270 miljoen inwoners de grootste moslimbevolking ter wereld. Er zijn 24 miljoen Christenen in het land, waarvan 7 miljoen Katholieken.