fbpx

Indonesië: betoging en aanval Islamisten tegen bouw St.Jozefkerk

woensdag, 12 februari 2020
Nieuws
Op de afgelegen Riau-eilanden, tussen Sumatra en Maleisië, hebben islamitische radicalen geprobeerd de bouw van een nieuwe kerk gewijd aan de heilige Jozef in Karimun tegen te houden. Na bedreigingen en intimidatie vond op 6 februari een aanval op de kerk plaats.
20200212 Aanval op kerk in Indonesie

De lokale katholieke gemeenschap, die over de juiste vergunningen beschikte, wilde de oude kerk (gebouwd in 1928) afbreken om een nieuwe, grotere kerk te bouwen die plaats biedt aan meer gelovigen. Sinds 2013 hebben lokale islamitische groeperingen valse argumenten gebruikt en ongefundeerde informatie verspreid in een poging om de katholieken tegen te houden.

Een van de beweringen is dat de klokkentoren hoger zal zijn dan het huis van het districtshoofd, iets wat de priester van de parochie, pastoor Kristiono, meerdere malen heeft weerlegd. Een andere bewering is dat de nieuwe kerk verkeersproblemen zal veroorzaken, terwijl alle religieuze activiteiten binnenshuis plaatsvinden. Tot slot beweren de islamisten dat de kerk oud is en niet afgebroken mag worden, dit ondanks het feit dat ze voor de autoriteiten “geen historisch belang” heeft.

Op 6 februari liepen de spanningen hoog op toen tal van moslimextremisten buiten de kerk protesteerden. Pastoor Kristiono probeerde hen te kalmeren ondanks de beledigingen die in zijn richting werden geuit en de schade die werd aangericht aan de hekken. Extremisten probeerden zelfs het gebouw te bestormen, terwijl de meute achter de woordvoerder van de kerk, Ramesko Purba, aanging en de politie aanspoorde om hem en de priester in bewaring te nemen en naar het plaatselijke politiebureau te brengen.

Sprekend vanaf een “veilige plaats” vertelde Purba aan AsiaNews dat hij bedreigingen heeft ontvangen. Een van de beschuldigingen tegen hem is dat hij een “immigrant” is die naar Karimun is gekomen om onverdraagzaamheid te zaaien. Daarbij is hem gewaarschuwd om het regentschap te verlaten. De zaak heeft weerklank gevonden op de sociale media, waar velen hun solidariteit hebben betuigd met Purba, ook moslims. Velen hebben hem geadviseerd om kalm te blijven en zich te verzetten tegen de druk.

Volgens de Indonesische wet is voor de bouw een vergunning nodig, de vaak door radicalen misbruikte Izin Mendirikan Bangunan (IMB). Hierbij moet een meerderheid van de omwonenden instemmen met de bouw of verbouw van gebouwen met een religieuze bestemming. De St. Jozefkerk had die instemming. “We hebben alle juridische en administratieve procedures gevolgd. We hebben elke vergunning, inclusief het IMB,” aldus pater Kristiono.

Geconfronteerd met islamitische protesten vroegen de lokale autoriteiten de pastoor in oktober om het werk drie maanden stil te leggen om de spanningen te verminderen. “Die wachttijd is in januari verstreken, dus hebben we besloten om verder te werken,” zei de priester. In een wending die de katholieke gemeenschap verraste, zijn de islamisten op het laatste moment met een voorstel gekomen: het verplaatsen van de kerk.

Volgens pater Kristiono is dat onmogelijk. “We hebben een soortgelijk idee verworpen,” zei hij. “De verhuizing zou het project effectief stoppen. In feite zou het betekenen dat het hele proces van het verkrijgen van vergunningen opnieuw moet worden gestart. Voor minderheden is het praktisch onmogelijk om de handtekeningen te krijgen van bewoners die de bouw van een kerk op een locatie accepteren. In het licht van dit alles kunnen we het idee alleen maar negeren.”

Bron: AsiaNews