fbpx

Indiase zuster daagt hindoe-extremist voor rechter

woensdag, 19 april 2023
Nieuws
Een Indiase zuster uit Vadodara, zuster Manjula Tuscano, heeft bij het Hooggerechtshof van Gujarat een verzoekschrift ingediend tegen een spreker bij een bijeenkomst van de Vishwa Hindu Parishad (VHP). Het lid van de hindoe-nationalistische organisatie beledigde enkele weken geleden tijdens een bijeenkomst in de stad Kadi openlijk de zusters van een klooster en paus Franciscus.
20210319 India_stop_attacks_churches

In een video die viraal gaat op sociale media, spoort de man zijn toehoorders aan om christenen uit Gujarat te verbannen. In de plaatselijke taal gaat de spreker tekeer over de paus als “echtgenoot” van duizenden zusters over de hele wereld die hem moeten accepteren tijdens hun inwijdingsceremonie. Volgens hem is het leven in katholieke religieuze gemeenschappen dus gebaseerd op overspel.

Zuster Manjula Tuscano, lid van de Dominicaanse Missiezusters van de Rozenkrans, is opgeleid tot juriste en geeft doorgaans juridisch advies. In het verzoekschrift dat zij bij het Hooggerechtshof van Gujarat heeft ingediend, staat dat de tirade duidelijk verwijst naar de zusters van het klooster in het dorp Irana en hen blootstelt aan haat. “In de video maakt de man denigrerende en verachtelijke opmerkingen, specifiek gericht tegen vrouwen, de spot drijft met de kuisheid van zusters en maakt insinuaties tegen Zijne Heiligheid de Paus.”

De klacht benadrukt de opzettelijkheid van de toespraak, bedoeld om de religieuze harmonie in de staat te ondermijnen, en voegt eraan toe dat niet-handelen door de autoriteiten alleen maar zal wijzen op “het falen van de staat in het beteugelen van antisociale elementen.”

Aartsbisschop Thomas Ignatius Macwan van Gandhinagar heeft in een een brief aan de Gujarat Chief Minister Bhupendra Patel, lid van de BJP, gevraagd om “onmiddellijke en strenge” maatregelen tegen de spreker. De lokale overheid heeft nog niet gereageerd.

Bron: AsiaNews