Indiase staat draait christelijke ngo’s duimschroeven aan

maandag, 03 juni 2019
Nieuws
De regering van de Indiase deelstaat beoordeelt 88 christelijke organisaties op beschuldiging van het gebruik van buitenlandse fondsen voor 'gedwongen bekeringen.' Lokale kerkleiders spreken over discriminatie en een aanval op de Kerk.
ACN-20180108-66285-1

De regering van de Indiase deelstaat Jharkhand is begonnen met een onderzoek naar de activiteiten van 88 christelijke niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) om te bepalen of hun buitenlandse financiering is gebruikt voor "gedwongen bekeringen." Als afwijkingen worden geconstateerd, wordt de werkvergunning van de betreffende ngo ingetrokken.

Volgens mgr. Felix Toppo is sprake van "een aanval op de kerk." De aartsbisschop van Ranchi is ervan overtuigd dat alle beschuldigingen ongegrond zijn. “De autoriteiten zijn de documenten aan het onderzoeken en proberen te begrijpen hoe het geld werd ontvangen en of het correct werd gebruikt of niet. Van onze kant hebben we de regering de nodige steekproeven laten uitvoeren, ook al verzetten we ons tegen de methode die wordt gebruikt tegenover christelijke verenigingen die werken voor het welzijn van zoveel mensen, armen, kinderen en vrouwen.”

Het onderzoek naar het werk van christelijke organisaties begon vorig jaar in het kielzog van een schandaal rond de verkoop van pasgeborenen uit een weeshuis onder leiding van de zusters van Moeder Theresa. Een zuster werd gearresteerd en zit nog steeds zonder formele aanklacht in de gevangenis. Het onderzoek werd later uitgebreid tot alle christelijke verenigingen.

Op 24 mei presenteerde een lokale christelijke delegatie onder leiding van Mgr. Telesphore Bilung, hulpbisschop van Ranchi, een memorandum aan de gouverneur van Jharkhand, Draupadi Murmu. Daarin werden de autoriteiten gevraagd de christelijke verenigingen niet te discrimineren door middel van selectieve controle. Volgens de delegatie ontvangen ongeveer 500 verenigingen in Jharkhand buitenlandse financiering. De regering heeft echter alleen een onderzoek naar de 88 christenen gevraagd om te zien of zij ‘onterecht geld gebruiken voor gedwongen bekeringen.’

Bron: AsiaNews