Indiase Hooggerechtshof beveelt vrijlating van christen in Orissa

maandag, 27 mei 2019
Nieuws
Het Hooggerechtshof in India heeft een rechtbank in de deelstaat Orissa terechtgewezen wegens willekeur en de vrijlating van een christen bevolen.
20190527-Gornath-Chalansethwerd

Het Indiase Hooggerechtshof heeft de vrijlating bevolen van Gornath Chalanseth, een van de zeven christenen die in 2008 werden aangehouden en later werden veroordeeld voor de moord op de hindoeleider swami (godsdienstleraar) Laxamananda Saraswati. De veroordeling van de zeven werd fel gecontesteerd door organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en de godsdienstvrijheid, omdat maoistische rebellen de moord altijd hebben opgeëist.

De moord op de swami resulteerde in 2008 in een golf van geweld tegen de christelijke minderheid in de deelstaat Orissa, waarbij extremistische hindoes 415 overwegend christelijke dorpen aanvielen, een 300-tal kerken vernielden, meer dan 40 christelijke vrouwen onder meer zuster Meena Barwa (de nicht van aartsbisschop John Barwa van Cuttack-Bhubaneswar) verkracht hebben en tienduizenden christenen op de vlucht joegen.

Volgens aartsbisschop Barwa doet de vrijlating hopen dat ook de zes andere veroordeelden zullen worden vrijgelaten, zodat dit onrecht wordt rechtgezet. Intussen is de Indiase katholieke Kerk een proces begonnen om de slachtoffers van het extremistische hindoegeweld in Orissa wegens hun martelaarschap in groep zalig te verklaren.

Bron: Ucanews/Asianews/Kerknet