Indiase ‘George Floyd’: politie doodt twee Christenen

woensdag, 01 juli 2020
Nieuws
India heeft nu zijn eigen ‘George Floyd’, een rechtszaak die doet denken aan de moord op de ongewapende Afro-Amerikaanse man in mei door agenten in Minneapolis, Verenigde Staten. Twee Christenen die in voorlopige hechtenis waren genomen voor het overtreden van coronamaatregelen stierven in het ziekenhuis aan de verwondingen die ze opliepen tijdens mishandeling door de politie.
20200701 Indiase George Floyd

Het incident vond op 19 juni plaats in het district Thoothukudi in de Indiase deelstaat Tamil Nadu. Jayaraj (52) en zijn zoon J. Fenix (31) werden gearresteerd omdat ze hun telefoonwinkel open hielden buiten de toegestane uren. Volgens familieleden hebben de officieren de bloedige kleren van de twee slachtoffers meermalen verwisseld en hen pas op 22 juni naar het ziekenhuis hebben gebracht. Fenix stierf dezelfde nacht, zijn vader de volgende dag.

De regering van Tamil Nadu heeft toegezegd een onderzoek in te stellen. De vier politieagenten, waaronder twee adjunct-inspecteurs, zijn inmiddels geschorst. Een van hen wordt ervan verdacht te hebben gehandeld namens zijn eigen kaste, die in conflict is met de Nadar gemeenschap waartoe de slachtoffers behoorden. Een deel van die kaste is Christen, het andere deel Hindoe.

Net als in het geval van Floyd in de Verenigde Staten heeft de dood van de twee protestantse Christenen de publieke verontwaardiging gewekt, vooral op sociale media. Veel winkeliers in Tamil Nadu zijn in staking gegaan en organiseerden openbare demonstraties. Volgens pr. Mariadas Lipton van het plaatselijke bisdom Tuticorin, is door mensen in het hele land, ongeacht kaste of religie, verontwaardigd gereageerd over wat er met de twee is gebeurd. Jignesh Mevani, een afgevaardigde van de senaat van de deelstaat Gujarat, deed een beroep op Indiërs om het voorbeeld van demonstranten in de Verenigde Staten te volgen en met duizenden de straat op te gaan om te protesteren tegen de moord op de “vele George Floyds van India.”

Volgens pater Nithiya OFM, voormalig secretaris van de Nationale Commissie voor Rechtvaardigheid en Vrede van de Indiase Bisschoppenconferentie, vormen de moorden een nieuw dieptepunt voor de natie, haar cultuur en samenleving: “Onze sociale ethiek, individuele ethiek, de manier waarop we met mensen omgaan, het Indiase rechtssysteem, alles staat nu ter discussie.” Ook Oswald kardinaal Gracias, voorzitter van de Indiase Bisschoppenconferentie (CBCI), heeft de barbaarse moord veroordeeld: “Dergelijk geweld door degenen die de burgers zouden moeten verdedigen is onaanvaardbaar. Het recht moet zijn beloop hebben en de schuldigen veroordeeld.”

Bron: AsiaNews