“In voortdurend gevaar groeien christenen Soedan naar God toe”

donderdag, 06 juni 2024
Nieuws
Pater Jacob Thelekkadan was directeur van het St. Joseph Beroepsopleidingscentrum in Khartoem toen in april 2023 de verschrikkelijke burgeroorlog uitbrak. Hij besloot te blijven om de Salesiaanse zusters te ondersteunen bij het bieden van onderdak en basishulp aan de ontheemden. Hij vertelt erover tegen de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN).
ACN-20240605-166095

De Salesiaanse priester en zijn confraters moesten het opleidingscentrum verlaten vanwege zware bombardementen. Terwijl de anderen het land verlieten, besloot de in India geboren priester te blijven om een groep religieuze Salesiaanse zusters te ondersteunen in de residentie Dar Mariam in Shajara, zeven kilometer buiten de hoofdstad Khartoem. Hij is een van de weinige priesters die in Soedan is gebleven.

Angst en honger
“Het gebied is zwaar getroffen door de tragische en onfortuinlijke oorlog, die nog steeds massale verplaatsing van mensen, veel slachtoffers en onvoorstelbare verwoesting veroorzaakt”, vertelt de Salesiaan van Don Bosco. Het zorgt voor psychologische en fysieke trauma’s, angst, honger, dorst, eenzaamheid en ziekte in de harten en levens van de mensen in het land.

Ook in Dar Mariam is het dagelijks leven ook zwaar getroffen. Honderden inwoners van Shajara hebben hun toevlucht gezocht in het centrum, waar de zusters het weinige voedsel dat ze hebben verstrekken en zorg verlenen.

Genadeloze hitte
In een bericht aan de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) legt pater Jacob uit dat het steeds moeilijker is geworden om brandstof te krijgen voor de generator, die essentieel is voor de elektriciteitsvoorziening en de werking van de waterpomp. Buiten de twee uur per dag dat de generator is aangesloten om water te halen, moeten de bewoners proberen om de genadeloze hitte, die meer dan 43°C bereikt, te overleven. Ze nemen hun toevlucht tot meer rudimentaire technieken, zoals het gebruik van natte handdoeken en het sprenkelen van water op de vloer, om de temperatuur draaglijk te houden.

“Ons dagelijks voedsel bestaat uit pap gemaakt van meel of linzen, of ‘keezra’ (een soort pannenkoek) gemaakt van ‘shorgum’ meel of rijst, zonder de beschikbaarheid van enige groenten, zelfs geen uien en aardappelen, zonder enige vorm van fruit, zonder vlees of eieren”, legt de priester uit. “Iedereen is ondervoed en zwak, maar vooral de kinderen.”

Dagelijks in kruisvuur
Omdat Dar Mariam zo dicht bij Khartoem ligt, is het vaak in het kruisvuur terechtgekomen tussen de strijdende partijen in de burgeroorlog, en bij minstens drie gelegenheden zijn er bommen in het gebouw ontploft. Op 3 november 2023, zoals Kerk in Nood destijds meldde, ontplofte de eerste bom in het huis van de zusters. Daarbij werden drie kamers en andere eigendommen verwoest. Een zuster, een vrijwillige lerares, drie kinderen en hun moeder raakten gewond.

Op 5 november vernielde een volgende bom de klaslokalen op de eerste verdieping naast het huis van de zusters. Daarbij vielen geen gewonden. Op 3 januari veroorzaakte een explosie een hevige brand. Daarbij verbrandde alles wat zich in de kamers op de tweede verdieping bevond. Opnieuw liet de Goddelijke Voorzienigheid niet toe dat iemand in Dar Mariam iets overkwam.

Moedige vrijwilligers
Momenteel zijn alle bewoners, vanwege het gevaar van scherpschutters en bombardementen, beperkt tot het huis. Enige uitzondering vormen de moedige vrijwilligers die af en toe naar buiten gaan om brandhout te verzamelen om te kunnen koken. Bovenop al het lijden heeft de kleine gemeenschap in Soedan het gevoel dat de rest van de wereld dit conflict en hun pijn is vergeten.

Gelukkig zijn veel van de vluchtelingen in Dar Mariam erin geslaagd om naar veiliger gebieden te vluchten. Volgens pater Jacob hielpen de zusters in juni 2023 met het voeden van meer dan 300 mensen, christenen en mensen van andere religieuze groepen. Dat aantal was in december al gehalveerd tot ongeveer 150. Op dit moment verblijven er ongeveer 80 mensen in het centrum die voedselhulp ontvangen.

Dichterbij God
De vreselijke beschrijving van de situatie in Dar Mariam, zonder enig comfort of veiligheid, maakt de afsluitende woorden van pater Jacob des te verrassender: “Doordat velen in Dar Mariam de nabijheid van God hebben ervaren in deze maanden van oorlog, zijn sommigen dichter bij God gekomen! Onder hen kinderen en jongeren. Dit heeft een serene en vredige sfeer gebracht! Zo nemen ze iedere ochtend deel aan de Eucharistie, de rozenkransdienst en de half uur durende aanbidding van het Heilig Sacrament. En ‘s avonds aan het reciteren van het kapelletje tot de Goddelijke Barmhartigheid.”

De priester, die regelmatig contact houdt met Kerk in Nood als de omstandigheden dat toelaten, legt uit toe dat in slechts twee van de dertien parochies in Khartoem elke zondag eucharistie wordt gevierd. Dar Mariam, één van de centra van de St. Joseph Parochie, is één van deze twee. “Hoewel het huis dus op veel vlakken te lijden heeft, heerst er een sfeer van vrede, vreugde, tevredenheid en vrolijkheid! Almachtige God, miljoenenmaal dank voor wat U voor ons bent in Dar Mariam! Mogen Uw Wil en Uw Glorie altijd zegevieren!”

Kerk in Nood blijft oproepen tot vrede in Soedan en staat klaar om de projecten te herstellen die het steunde voordat de burgeroorlog begon, om zo de kleine maar energieke kerk te helpen die de mensen in het land dient.

Foto: Jacob Thelekkadan