In Nigeria ontvoerde priester (75) vrijgelaten

vrijdag, 04 juni 2021
Nieuws
 In Nigeria is pr. Joe Keke (75) na twee weken in gevangenschap te hebben doorgebracht vrijgelaten door zijn ontvoerders. Dat meldt het bisdom Sokoto. Zijn medepriester werd bij de aanval op de parochie doodgeschoten en is deze week begraven.
202105821 Ontvoerde Nigeriaanse priesters

Volgens pr. Chris Omotosho van het bisdom Sokoto ondergaat pr. Keke medische behandeling. De priester werd ontvoerd tijdens een aanval op de St. Vincent Ferrer parochie door gewapende bandieten op 20 mei. Bij de aanval liet zijn medepriester, pastoor Bello (33), het leven. Diens stoffelijk overschot werd de volgende dag gevonden in een veld achter het catechetisch trainingscentrum. Pr. Bello werd 1 juni begraven.

“Wij zijn hier om te bidden voor berouw en bekering van de daders van deze gruwelijke misdaden”, zei aartsbisschop Matthew Ndagoso van Kaduna in zijn preek tijdens de begrafenisceremonie. “Bid dat God de slachtoffers van deze criminele activiteiten en hun dierbaren de genade zal geven om te vergeven, zodat zij niet twee keer slachtoffer worden.”

De aartsbisschop riep ook de leden van de congregatie op om de daders te vergeven. “Hoe pijnlijk het ook is, als we niet voor altijd slachtoffer willen blijven, moeten we de juiste stap voorwaarts zetten, namelijk hen vergeven die ons dit hebben aangedaan, zelfs als we hen niet kennen”, zei hij. Zij die vergeving beoefenen, worden ware discipelen van onze Meester, die niet alleen bad om vergeving van zijn beulen, maar ook excuses voor hen maakte. Hij bad: ‘Vader, vergeef het hun, want zij weten niet wat zij doen”, aldus aartsbisschop Ndagoso. “Ook de moordenaar van pastoor Alfons en vele anderen zoals zij weten niet wat zij doen.”

Volgens de 61-jarige aartsbisschop moet de situatie in Nigeria wel veranderen: “We kunnen niet spreken over echte vergeving, verzoening en vrede zonder eerst te werken aan rechtvaardigheid en fair play voor iedereen. Een situatie waarin gelijke burgers ongelijk worden behandeld op grond van etnische, religieuze, politieke en sociale gezindheid voorspelt niet veel goeds voor de vrede en het vreedzaam samenleven.”

Ook priesters in het land leven volgens Ndagoso in uitdagende en zelfs beangstigende tijden. “Wij pastoraal betrokkenen worden blootgesteld aan allerlei ontberingen, maar we zijn nooit wanhopig. We zien weliswaar geen uitweg, maar wanhopen nooit. We worden achtervolgd, maar nooit afgesneden. We worden neergeslagen, maar hebben nog wat leven in ons,” merkte hij op. “Wij dragen in ons lichaam de dood van Jezus, opdat ook het leven van Jezus in ons lichaam zichtbaar wordt.”

Hij riep de Nigeriaanse veiligheidstroepen op om “uit hun slaap te ontwaken” en achter “religieuze fanatici, bandieten, ontvoerders, terroristen, AK-47-zwaaiende veehoeders en opportunisten aan te gaan die in alle opzichten misdadigers zijn en onschuldige Nigerianen doden en verminken, ongeacht hun godsdienst, etniciteit of politieke overtuiging.” Maar hij sprak ook zijn waardering uit voor veiligheidsagenten die vaak hun leven op het spel zetten om de burgers van Nigeria te verdedigen, en zei dat “zonder hen de situatie nog erger zou zijn geweest.”

 

Meer weten over de spanningen tussen Christenen en Moslims en de pogingen van de Kerk om deze te verminderen? Bekijk de film ‘Samenleven’ op onze actiesite.