"Ik heb de terroristen vergeven"

vrijdag, 29 september 2017
Persoonlijk verhaal
Rebecca Bitrus, moeder van een christelijke familie in Maiduguri, in het noordoosten van Nigeria, is een voorbeeld van kracht en geloof tegenover de aanvallen van de jihadistische groepering Boko Haram. "Toen ze Allahu akbar riepen, bad ik in mijn hart: Jezus redt me," vertelt de vrouw die twee jaar lang ontvoerd werd door de terroristen. Ze verloor een zoon en werd zwanger na talrijke verkrachtingen: "Maar ik heb de terroristen vergeven."

Rebecca Bitrus is geboren op 15 april 1988. Ze komt uit Pulka, een stad met sterke christelijke wortels in de staat Borno. Ze komt uit een zeer toegewijde katholieke familie en heeft zeven broers. Ze maakte haar middelbare school af en begon toen met de verkoop van fruit op straat en aan lokale restaurants, om zo haar familie te ondersteunen. In 2010 trouwde ze met haar man Bitrus waarmee ze net buiten Baga, ook in de staat Borno, ging wonen. Haar man was landbouwer. Toen de terroristische groep Boko Haram op 21 augustus 2014 Baga binnenviel, werd ze samen met haar twee kinderen ontvoerd. Ze werd naar een trainingskamp gebracht waar ze twee jaar woonde. Ze slaagde erin om in 2016 te ontsnappen. Ze heeft twee kinderen: Zacarías (8) en Cristóbal (2). Zij en haar familie wonen nu samen met 25 andere gezinnen in een vluchtelingenkamp in Maiduguri dat wordt ondersteund door Kerk in Nood.

Ontmoet de Wereldkerk
Op zaterdag 25 november spreekt Rebecca in Hilversum over haar ervaringen bij Ontmoet de Wereldkerk, een dag georganiseerd door Kerk in Nood (ACN). De organisatie steunt de slachtoffers van Boko Haram in het noorden van Nigeria. Samen met Rebecca komt ook pr. Innocent Zambua naar Nederland. De zachtaardige priester van het bisdom Maiduguri was de eerste persoon naar wie Rebecca vroeg toen ze uit het gebied van Boko Haram was ontsnapt. Ook hij heeft veel meegemaakt: “In ons bisdom hebben we zo’n 100.000 geregistreerde ontheemden, er zijn 300 kerken en 25 scholen in brand gestoken, drie gezondheidscentra en drie kloosters vernietigd. De Kerk helpt de slachtoffers van Boko Haram. Zonder hen zou de wond veel groter zijn.” Wilt u Rebecca en pr. Innocent ontmoeten en haar indrukwekkende verhaal over vergeving horen? Meld u dan aan voor Ontmoet de Wereldkerk. Meer informatie en een aanmeldformulier vindt u hier.

Slachtoffers en wederopbouw
Volgens het Instituut voor Economie en Vrede staat Nigeria derde op de wereldwijde ranglijst van terrorisme. Boko Haram en Fulani herdersgroepen hebben volgens de Wereldbank in 2016 alleen al ruim 20.000 doden en duizenden vermisten op hun geweten. Alleen in het bisdom Maiduguri steunt de Kerk 5.000 weduwen en 15.000 weeskinderen, allen slachtoffers van Boko Haram.

De afgelopen vijf jaar heeft Kerk in Nood met ruim 1,5 miljoen euro bijgedragen aan de opvang van vluchtelingen, maar ook aan bouwprojecten, ondersteuning van priesters, opleiding van seminaristen, vorming van catechisten en novicen. Om meer weduwen en wezen te steunen, huizen te herbouwen en de interreligieuze dialoog te steunen, heeft de Kerk u nodig. Helpt u mee?