Huis bisschop Charkov beschoten

donderdag, 03 maart 2022
Nieuws
Charkov is een van de Oekraïense steden die momenteel het meest onder vuur liggen. Dinsdag trof een raket het huis van de rooms-katholieke bisschop, Pavlo Honcharuk. Daarbij werd een gat in het dak geslagen. Niemand raakte gewond. “Nu hebben ook wij een van deze 'cadeautjes' gekregen", aldus bisschop Honcharuk in een korte videoclip die hij naar de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) stuurde.
ACN-20220302-124917 beschoten huis bisschop

Geef aan mensen in Oekraïne via de actiepagina van Kerk in Nood

Ondanks de schade gaat het werk in het huis ongehinderd door: in de keuken worden warme maaltijden bereid die naar twee nabijgelegen metrostations worden gebracht, waar honderden mensen onderdak vinden. De katholieke bisschop werkt nauw samen met bisschop Mytrofan van de autocefale Orthodoxe Kerk van Oekraïne in het bezoeken van gewonden in het ziekenhuis en bij voedseldistributies, een oecumenische samenwerking die door de oorlog mogelijk is geworden.

Het Russische leger heeft herhaaldelijk beweerd dat er geen burgerdoelen in Oekraïne zouden worden aangevallen. Bisschop Honcharuk spreekt dit tegen. Volgens hem is sprake van grote schade en veel burgerdoden. Eerder deelde hij al een foto van een raketaanval op het Vrijheidsplein in het centrum van Charkov, waarbij een regeringsgebouw werd verwoest en veel mensen zijn gedood.

Met gevaar voor eigen leven heeft de bisschop nu twee videoclips gemaakt van de schade in zijn omgeving, die hij naar Kerk in Nood stuurde. In de eerste clip is de schade te zien aan zijn eigen huis. De tweede clip toont zwaar beschadigde flatgebouwen tegenover een verwoeste fabriek.

“Dat waren woonflats. Alle ramen zijn eruit geblazen. Veel mensen zijn omgekomen. De bovenleidingen van een busroute zijn vernield.”  Op de video zijn verder uitgebrande auto’s en kraters te zien die veroorzaakt zijn door de explosies. Een eenzame oude man sleept zich over de weg en de bisschop waarschuwt hem om voorzichtig te zijn. In de clip is ook te zien hoe bisschop Honcharuk in een auto kijkt: “Er is hier geschoten, er ligt hier bloed.”

Geef aan mensen in Oekraïne via de actiepagina van Kerk in Nood

Meehelpen?
Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Kerk in Nood internationaal een pakket van een miljoen euro noodhulp goedgekeurd. Thomas Heine-Geldern, uitvoerend voorzitter van de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) Internationaal, heeft toegezegd dat dit geld zal worden gebruikt om priesters en religieuzen te helpen die werken in parochies, weeshuizen en bejaardentehuizen, en allen die in het hele land vluchtelingen helpen.

Helpt u mee? Geef uw donatie via onze actiesite voor Oekraïne en help mensen in Oekraïne nu zij de steun van de Kerk het meest nodig hebben!