“Hoop dat internationale gemeenschap meer helpt”

dinsdag, 09 maart 2021
Nieuws
Regina Lynch, de directeur projecten bij Kerk in Nood (ACN) die met paus Franciscus meereisde naar Irak, ziet bemoedigende signalen na het bezoek.
ACN-20210308-110762

“De reis heeft de kijk van de meerderheid van de Irakezen op de Christenen al veranderd. Ze hebben begrepen dat Christenen niet slechts gasten uit het Westen zijn, maar dat ze er hun wortels hebben en echt deel uitmaken van het land en de regio. Kardinaal Sako, patriarch van de Chaldeeuwse Kerk, heeft mij hiervan verzekerd. Wij hopen dat het mogelijk zal zijn deze verstandhouding in stand te houden,” aldus Lynch na haar terugkeer van haar reis. De Ierse was aan boord van het pauselijke vliegtuig als vertegenwoordigster van de Vergadering van Organisaties voor Hulp aan de Oosterse Kerken (ROACO).

Interreligieuze ontmoetingen
Lynch hoopt dat er verdere stappen worden ondernomen om de situatie van de Christenen in Irak te verbeteren naar aanleiding van het pauselijk bezoek. “De interreligieuze ontmoetingen waren bijzonder belangrijk. Van het grootste belang was de ontmoeting met de geestelijk leider van de Sjiitische moslims in Irak, groot Ayatollah Ali al-Sistani. Hij heeft immers invloed op grote aantallen Sjiitische moslims in het land. Dit waren zeer positieve stappen.”

Emotioneel hoogtepunt
Het emotionele hoogtepunt van de reis was volgens Lynch het bezoek van de paus op zondag aan Baghdeda (Qaraqosh), een stad met een meerderheid van de christelijke bevolking. “De vreugde van de mensen was overweldigend. Duizenden stonden in de rij om de paus te zien toen hij langsreed. De religieuze zusters dansten letterlijk op de daken. Dit waren mensen die waren teruggekeerd nadat ze hun huizen hadden moeten verlaten vanwege Islamitische Staat. Wat paus Franciscus hier zag, waren echt de levende stenen van de Kerk in Irak.”

Daders vergeven
Zelf was Lynch diep geraakt door de getuigenis van een christelijke vrouw van wie de zoon door IS was gedood. “Zij heeft de daders vergeven. Ze gelooft dat dit is waartoe haar geloof haar heeft opgeroepen. Dat was een zeer krachtig moment.” Lynch legde uit dat paus Franciscus in diverse toespraken duidelijk benadrukte dat dit de ware roeping is van de Christenen in Irak. “Zij moeten instrumenten zijn van vrede en verzoening. In hun land is het deze getuigenis die zij aan de hele samenleving bieden. Daarbij gaat het er niet om hoe groot het aantal Christenen is. Een mosterdzaadje is genoeg,” zei Lynch.

Angst op terugkeer IS
Volgens de vertegenwoordiger van Kerk in Nood is het nu zaak om te profiteren van de aandacht die het land heeft gekregen door het bezoek van de paus. “Wereldwijd is de belangstelling voor het bezoek enorm geweest. Er was veel media-aandacht. Ik hoop dat dit de internationale gemeenschap zal motiveren om Irak meer te helpen. Want de uitdagingen die het hoofd geboden moeten worden, blijven enorm.” Lynch legt uit dat onder veel Christenen de angst leeft dat IS zal terugkeren. “De Iraakse regering moet eindelijk stappen ondernemen om de veiligheid daadwerkelijk te garanderen. Ze moeten de milities vervangen door een krachtige politiemacht. Bovendien hebben de Christenen die na hun vlucht voor IS terugkeren naar hun geboortesteden perspectieven nodig voor hun levensonderhoud.” Lynch sprak de hoop uit dat de ergste periode van christelijke migratie uit Irak daarmee voorbij kan zijn. “Ik sprak met de Syrisch-katholieke aartsbisschop van Erbil, Nizar Semaan. Hij heeft goede hoop dat de leden van zijn gemeenschap zullen blijven, althans in het gebied van de autonome regio Koerdistan. Het bezoek van de paus moedigt de Christenen in ieder geval aan om dat te doen.”

Werk Kerk in Nood gaat door
In de tussentijd zal Kerk in Nood de zwaar beproefde christenen in Irak blijven steunen. “Op dit moment ligt het zwaartepunt van ons werk bij de wederopbouw van de kerken en kerkelijke instellingen die door IS zijn verwoest. Daarom was het een moment van grote vreugde voor ons, en in het bijzonder voor onze weldoeners, toen het hoofd van de Syrisch-Katholieke Kerk, patriarch Ignatius Joseph III Younan , in zijn groet aan de paus Kerk in Nood uitdrukkelijk bedankte voor haar steun bij de wederopbouw”, aldus Lynch, die meteen weer vooruitblikt naar een nieuw en ambitieus programma dat Kerk in Nood steunt aan de Katholieke Universiteit van Erbil. “Het is belangrijk om de studenten te helpen een goede opleiding te krijgen, om zo het geloof van de mensen te versterken. Daarom is een ander zwaartepunt van onze hulp het pastorale werk van de Kerk met jongeren en gezinnen. We hebben nu gezien hoe jong deze kerk is.”

Lynch vertelt dat ze Irak rijkelijk beloond en bemoedigd verliet. “Ik was diep geraakt door het geloof van de mensen daar. Een vrouw zei: ‘Toen IS kwam, waren we bereid te sterven voor ons geloof.’ Wat zou ik in zo’n situatie doen? Zou ik ja zeggen? Het geloof van de christenen in Irak heeft een dubbele boodschap voor ons christenen in het Westen: Laten we trots zijn op ons geloof en het niet verbergen.”

© Foto: F. Essa/Kerk in Nood