Hooggerechtshof: overheidsrapport vervolging Jaranwala vuilnis

vrijdag, 23 februari 2024
Nieuws
Het hooggerechtshof van Pakistan heeft de conclusies verworpen van een overheidsrapport over de aanvallen in Jaranwala. Daarbij werden in augustus vorig jaar op één dag meer dan 25 kerken en tot wel 100 huizen van christenen in brand gestoken. De Pakistaanse Katholieke Bisschoppenconferentie prijst de reactie van de hoogste rechtbank.

In gesprek met katholieke liefdadigheidsinstelling Kerk in Nood (ACN) prijst de voorzitter van de Pakistaanse Katholieke Bisschoppenconferentie, bisschop Samson Shukardin, de beslissing van het Hooggerechtshof. Het overheidsrapport betreft de reactie van de autoriteiten op de aanvallen in Jaranwala afgelopen augustus. Deze werd door kerkleiders omschreven als het “ergste incident tegen christenen” in de geschiedenis van het land.

Politie moet nieuw onderzoek uitvoeren
Qazi Faez Isa, het hoofd van de driekoppige bank van het Hooggerechtshof, beschreef het rapport van de plaatsvervangend advocaat-generaal van Punjab, “waardig om in de vuilnisbak gegooid te worden”. Het hof stelt dat relevante informatie ontbreekt, zoals details van arrestaties en rechtszaken. Ook concludeert het dat het de onderzoeksinstanties aan vastberadenheid ontbreekt om de daders voor het gerecht te brengen.

Tijdens een hoorzitting van het Hooggerechtshof over het rapport verklaarde een wetsdienaar dat er na 304 arrestaties slechts 22 zaken waren geregistreerd en dat er slechts 18 aanklachten waren verzameld. Het hof beval dat er binnen twee weken een nieuw rapport ingediend moest worden en waarschuwde de autoriteiten dat ze geschorst konden worden als ze hun onderzoek niet grondig zouden uitvoeren.

Vertrouwensbreuk met politie
In zijn interview met Kerk in Nood (ACN) noemt mgr. Shukardin, bisschop van het bisdom Hyderabad in de provincie Sindh, de reactie van het Hooggerechtshof op het overheidsrapport over Jaranwala zeer positief voor christenen. “Dit is de eerste keer dat het Hooggerechtshof deze kwestie zo serieus neemt.” Zijn opmerkingen volgen op berichten over een wijdverbreide vertrouwensbreuk tussen de politie en de christelijke gemeenschap en anderen in Jaranwala en elders.

Kerkleiders hebben beschreven hoe mensen gedesillusioneerd zijn over de vertragingen bij het berechten van de daders en de angst dat de politie zich niet inzet voor de bescherming van christenen en andere minderheden die het risico lopen aangevallen te worden. Een kerkleider vertelde Kerk in Nood (ACN): “In Jaranwala hebben ze het vertrouwen in de politie verloren. Telkens als er een incident is, arresteert de politie mensen. Zelfs christenen zijn gearresteerd, maar er gebeurt niets.”

Lokale inwoners toonden de realiteit
Bisschop Shukardin zei dat een ander lichtpuntje kwam van mensen in Jaranwala, waaronder moslims, die sociale media gebruikten om details over de gruweldaad te delen - waaronder afbeeldingen en video's - terwijl de gebeurtenissen zich ontvouwden. Hij zei: “De lokale mensen waren degenen die het nieuws als eerste brachten. Met andere woorden, zij namen het nieuws mee, vertelden het de mensen en lieten de realiteit zien. Deze keer waren de gewone mensen ervoor dat het niet op deze manier zou mogen gebeuren.”

Reactie op rapport van Pakistaanse commissie en Kerk in Nood
Vorige maand werd in het Britse parlement nog het rapport ‘Opnieuw vervolgd’ gepresenteerd, over het Jaranwala incident en de nasleep ervan. Het rapport van de Pakistaanse Katholieke Commissie voor Gerechtigheid en Vrede, dat in samenwerking met Kerk in Nood (ACN) werd opgesteld, toont aan dat de gruweldaad vooraf gepland was, dat de politie traag reageerde toen het geweld zich ontvouwde en vertelt over incidenten waarbij lokale moslims christenen verdedigden tegen aanvallers.