fbpx

“Honderden ACN-vrijwilligers in Polen helpen vluchtelingen”

maandag, 14 maart 2022
Nieuws
Op de dag dat de invasie van Oekraïne begon, kondigde Kerk in Nood (ACN) een noodhulppakket van 1 miljoen euro voor Oekraïne aan. Een kantoor van de katholieke hulporganisatie in het Poolse Wrocław, dat slechts 2 jaar geleden geopend werd, biedt nu grootschalige aan de toestromende Oekraïense vluchtelingen.
Ukranian refugees in Poland

Polen telt reeds meer dan 1,5 miljoen vluchtelingen. Velen van hen steken de grens over naar Przemyśl, dat een directe verbinding heeft met Wrocław, zodat hier dagelijks duizenden Oekraïners aankomen. Kerk in Nood heeft pas twee jaar geleden een kantoor geopend in deze stad. “Het was een daad van Gods voorzienigheid dat we ons kantoor pal naast het treinstation van Wrocław hadden. Toen de Oekraïense vluchtelingen aankwamen, geterroriseerd en uitgeput op een voor hen onbekende plek, waren wij er al om te helpen”, legt pater Andrzej Paś van Kerk in Nood (ACN) Polen uit, die het hulpinitiatief voor de vluchtelingen leidt. “De mensen die uit de treinen stappen, krijgen onmiddellijk van de vrijwilligers te horen waar ze terecht kunnen om hulp te krijgen.”

Zodra het noodhulpprogramma van start ging, meldden zich honderden vrijwilligers bij het kantoor, klaar om hun tijd en energie aan te bieden om te helpen. Sindsdien is het kantoor dag en nacht open gebleven. “We verwelkomen iedereen”, zegt Julka, een van de vrijwilligers van het eerste uur. Ze bekent dat ze niet gerekend had op zo’n groot aantal vluchtelingen, maar dat ze tegelijkertijd verbaasd is over de intense activiteit van alle vrijwilligers. “Het zijn er zo veel, en soms zijn ze 24 uur per dag in de weer”, voegt ze eraan toe.

Onder de mensen die de vluchtelingen helpen is Damián, een seminarist, die elke dag reist van het grote salvatore-seminarie in Bagno, bijna 40 kilometer verwijderd van Wrocław. “We hebben pas ‘s middags les, dus zijn we hier om hulp te bieden. De helft van de seminaristen heeft de afgelopen dagen geholpen”, legt hij uit.

Pater Andrzej Paś geeft toe dat de coördinatie van de hele campagne een enorme uitdaging is geweest. Elke dag wordt er nieuwe informatie gegeven via een Facebookgroep. “Ik geef vooral informatie over wat er nodig is”, zegt Julka. Er is een continue stroom van berichten over wat er nodig is. De ene dag kan het bijvoorbeeld gaan om dekens, slaapzakken, verband, toiletartikelen en luiers. De volgende dag is er dringend behoefte aan kindersokken en schoenen in de maten 33 tot 39. Restauranthouders komen soep en broodjes brengen en veel mensen bieden hun hulp aan om potten soep, stoofpotten en ovenschotels te koken”, vertelt Julka. “De gouverneur van Neder-Silezië, de provincie waartoe Wrocław behoort, heeft onderdak geregeld, evenals veel particulieren die bereid zijn gastvrijheid te verlenen en onderdak te bieden aan mensen in nood. En ook informatie over mogelijke werkgelegenheid.”

Meehelpen?
Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Kerk in Nood internationaal een pakket van 1,3 miljoen euro noodhulp goedgekeurd. Het pakket wordt gebruikt om priesters en religieuzen te helpen die werken in parochies, weeshuizen en bejaardentehuizen, en allen die in het hele land vluchtelingen helpen. Helpt u mee? Geef uw donatie via onze actiesite voor Oekraïne en help mensen in Oekraïne nu zij de steun van de Kerk het meest nodig hebben!