Honderd soldaten doen inval in kathedraal Myanmar

woensdag, 13 april 2022
Nieuws
Bijna 100 soldaten bestormden vrijdag het terrein van de Heilig Hartkathedraal in stad Mandalay in Myanmar en drongen met geweld de kerk, het huis van de aartsbisschop, het verblijf van de plebaan en het retraitecentrum binnen, meldt UCA News.
Pope Francis visit to Myanmar November 2017

Soldaten beweerden dat de kathedraal wapens leverde aan rebellen en tegenstanders van de staatsgreep, maar vertrokken zonder iets te vinden tijdens de huiszoeking.
De soldaten arriveerden vrijdag rond 14.30 uur bij de op één na grootste kathedraal in Myanmar. Sommigen hielden de wacht buiten de compound, terwijl anderen alle gebouwen in het complex doorzochten. Aartsbisschop Marco Tin Win, enkele priesters en personeel waren aanwezig tijdens de inval, maar allen waren veilig en niemand werd aangehouden, zeiden kerkelijke bronnen.

Tip over verborgen wapens
Een kerkelijke bron vertelde UCA News dat het leger beweerde getipt te zijn over wapens die verborgen waren in het geestelijk centrum. De 61-jarige aartsbisschop, die op het moment van de inval in een ander gebouw was, werd naar de kathedraal gebracht en moest bij de anderen gaan zitten, meldde Catholic News Agency (CNA). Vicaris-generaal pater Dominic Jyo Du probeerde de soldaten uit te leggen dat het enige geld dat ze hadden giften waren die voor de armen waren ingezameld, maar hij werd met de anderen de kathedraal in geduwd. De meeste soldaten vertrokken na bijna drie uur zonder enig wapen te vinden, behalve twee botte ceremoniële zwaarden die aan de aartsbisschop waren geschonken.

Aartsbisschop voorstander democratie
Mandalay, de op één na grootste stad en handelscentrum van Myanmar na Yangon, heeft een grote bevolking van etnische Tamils die katholiek of moslim zijn. Zij hebben zich nooit openlijk vijandig opgesteld tegenover de leiders van de staatsgreep. Het nieuws van de militaire inval verspreidde zich snel onder de plaatselijke katholieke minderheidsgemeenschap in de vijf parochies van de stad en veroorzaakte veel ongerustheid. Aartsbisschop Tin Win heeft eerder openlijk morele steun betuigd aan de pro-democratische demonstranten door in februari de straat op te gaan voor het huis van de geestelijkheid in Mandalay.

“We waren opgelucht dat niemand gewond was of gearresteerd en dat we onze kerkdiensten konden hervatten,” zei een parochiaan die zich bij de kruisweg voegde nadat de soldaten ‘s avonds waren vertrokken. De aartsbisschop heeft zaterdagavonden aangewezen voor een uur durende aanbidding en de eerste zondagen van elke maand voor eucharistievieringen in het streven naar vrede in het door conflicten verscheurde land.

Myanmar’s crisis
De verarmde Zuidoost-Aziatische natie kwam in een crisis terecht nadat het leger, onder leiding van generaal Min Aung Hlaing, op 1 februari 2021 de gekozen regering van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Aung San Suu Kyi had afgezet. Zij hebben haar en andere verkozen leiders gevangengezet, wat heeft geleid tot wijdverspreide protesten en stakingen, waarbij werd opgeroepen tot hun vrijlating en het herstel van het democratische proces.

De veiligheidstroepen hebben een bloedig optreden tegen de tegenstanders ontketend, waarbij naar schatting meer dan 1 700 demonstranten zijn gedood en meer dan 11.000 gearresteerd. Het werkelijke aantal dodelijke slachtoffers ligt waarschijnlijk veel hoger.

Kerkelijke instellingen doelwit
Katholieke geestelijken en instellingen blijven het voornaamste doelwit van de militaire junta in Myanmar, ondanks oproepen uit de hele wereld om een eind te maken aan het conflict en de onderdrukking. Drie katholieke dorpen in de regio Sagaing, die onder het aartsbisdom Mandalay vallen, zijn zwaar getroffen door militaire aanvallen en invallen, waarbij vier mensen zijn gedood en duizenden uit hun huizen zijn verdreven. De recente aanval op een kathedraal volgde op aanvallen op kerken van katholieken, baptistenen andere denominaties in de christelijke bolwerken van de deelstaten Chin en Kayah. Priesters en voorgangers zijn gearresteerd en veel ongewapende burgers, waaronder christenen, zijn gedood.

Bronnen: Vaticaan Nieuws, Katholiek Nieuwsblad, UCA News, KNA