fbpx

Hoe Kerk in Nood de Kerk van Venezuela helpt

Project
Hier volgen enkele voorbeelden van onze hulp in Venezuela. Sommige mensen zeggen dat de verspreiding van het Evangelie in Venezuela nog niet voltooid is. Waar of niet waar, in ieder geval is in veel plaatsen Christus niet...
20120925_004b

Priesterstudenten: toekomstige verspreiders van het Woord.

 

Sommige mensen zeggen dat de verspreiding van het Evangelie in Venezuela nog niet voltooid is. Waar of niet waar, in ieder geval is in veel plaatsen Christus niet regelmatig aanwezig, vooral vanwege het gebrek aan priesters. Venezuela vraagt onze hulp bij de opleiding van 45 priesterstudenten uit Barcelona, Calabozo, La Guairia Guarenas, Trujillo en San Carlos. De rector van het ‘Heilige apostel Petrus’ seminarie in La Guairia , waar de meesten van hen worden opgeleid, vertelde ons dat "de meerderheid afkomstig is uit arme gezinnen voor wie het moeilijk is om zelfs de minimale bijdrage voor maaltijden en opleidingskosten te betalen."

 

Te veel ongewenste zwangerschappen. Te veel abortussen.

 

Gezinnen in Venezuela leven onder moeilijke omstandigheden. Naast gedwongen verhuizingen door politieke en sociale omstandigheden, laten moord en geweld leegtes achter in veel gezinnen. Vaak is er gebrek aan opleiding, is er zedeloosheid en zijn er geen morele waarden. Dit moet opgelost worden. Volgens de Vereniging van Venezolaanse Kinderartsen en de Vereniging voor de Kinderopvang heeft Venezuela het hoogste aantal tienerzwangerschappen van Latijns-Amerika. Te veel meisjes van nog geen twaalf of dertien worden moeder. Te veel misbruik. Te veel abortussen. De Kerk, die het land weer wil verzoenen, en het belang kent van goede gezinnen, wordt hier voor een uidaging geplaatst. Daarom ontwikkelt de kerk een landelijk, pastoraal programma voor gezinnen dat we moeten ondersteunen.

 

Kun je glimlachen?

 

Ben je tussen de 14 en 16 jaar oud? Kun je glimlachen? Ben je een verantwoordelijk iemand? Als je daar "ja" op antwoordt ben je een verspreider van Gods woord. Je zou het woord van God kunnen vertellen aan je naasten. Dit zijn de enige drie voorwaarden die het bisdom San Carlos van je verlangt om zijn nieuwsbrief te verspreiden. Deze nieuwsbrief bereikt, sinds september 2009 al zo’n 25.000 gezinnen en is de beste methode geworden om de katholieken uit het bisdom op te leiden en tegelijkertijd de agressieve groei van sektes te stoppen. De nieuwsbrief, wordt door een team vrijwilligers in de 19 parochies van het bisdom verspreid. Zo denkt men de basisbeginselen van de katholieke leer dichterbij de gezinnen van San Carlos te brengen. Zij hebben ze nodig, zij verspreiden ze.

 

Het onderhouden van de priesters valt ons zwaar.

 

Op de eerste dag van ons verblijf in Venezuela werd ons verteld: "Wij zijn een extreem arme Kerk. De Kerk kan nauwelijks haar priesters onderhouden. Veel priesters kunnen nauwelijks overleven. Dit bemoeilijkt het pastorale en evangelisatiewerk van de Kerk." Bij Kerk in Nood hebben we aanvragen gekregen voor misintenties in de bisdomen Maracay, San Felipe, Margarita, San Carlos, Ciudad Guayana, Guarenas en de pastorie van Machiques.

 

"De gevangene is ook een zoon van God"

 

Geweld verwoest de Venezolaanse maatschappij en heeft een verborgen wereld tevoorschijn gehaald waaraan het Evangelie niet toegeeft: die van de gevangenissen. Duizenden bevolken de gevangenissen van het land, waar ongeschreven regels alles onder controle hebben zodat re-integratie in de maatschappij moeilijk is. Door zijn evangelisatieprogramma’s in gevangenissen geeft de Venezolaanse Kerk een uitgangspunt: "De mens die het aan vrijheid ontbreekt, ontbreekt het, vanuit het standpunt van het geloof, niet aan waardigheid en de Zoon van God." Om dit project te kunnen opzetten is er behoefte aan mensen voor het gevangenenpastoraat.

 

Projectcode: 239-00-00

 

Elke gift die wij ontvangen zal aan de beschreven of gelijksoortige projecten besteed worden om de pastorale activiteiten van Kerk in Nood mogelijk te maken.