fbpx

Hindoenationalisten vallen kerk “op allerlei manieren”aan

woensdag, 11 mei 2022
Nieuws
In de Indiase deelstaat Karnataka is een evangelische kerk vernield, beroofd en aangeklaagd voor illegale bouw. In buurstaat Tamil Nadu staat ondertussen de kwestie van “gedwongen bekeringen” op de agenda van het Hooggerechtshof. Christenen blijven daarmee fysiek en wettelijk doelwit van hindoefundamentalisten.
20210319 India_stop_attacks_churches

In het dorp Renjilady in het district Dakshina Kannada hebben zij het gemunt op de evangelische gemeenschap. In het dorp Peradka werd een kruis op een gebedsruimte vernield en vervangen door een saffraan vlag (de kleur van de Hindoe nationalisten). Ook braken de nationalisten in en liet zij binnen een portret achter van Hanuman, een Hindoe-godheid.

Jose Verghese, plaatselijk hoofd van de Immanuel Assembly of God, heeft daarnaast aangifte gedaan wegens diefstal van materialen, waaronder de elektriciteitsmeter, pas geïnstalleerde waterpompen en nieuwe gloeilampen. Als reactie daarop hebben activisten van de Vishwa Hindu Parishad en de Bajrang Dal – twee van de belangrijkste entiteiten van de Hindutva-nationalisten – op hun beurt een klacht ingediend om te eisen dat de “illegale kerkstructuur” ontruimd wordt.

Zij beweren dat het staat op land dat toebehoort aan een arme boer, Shobharaj genaamd, en dat het al acht jaar verlaten is. Ook beweren ze dat een gebouw in aanbouw zou zijn zonder toestemming van de plaatselijke overheid. “Shobharaj moet bescherming krijgen, omdat kerkleiders en andere politici hem met de dood hebben bedreigd”, beweren ze in hun brief. Karnataka is een van de Indiase staten die door de Hindoe-nationalisten van regeringspartij BJP geregeerd worden.

Intussen heeft, ook in Tamil Nadu, het plaatselijke Hooggerechtshof het verzoek ingewilligd om een petitie over de kwestie van de “gedwongen bekeringen op scholen” te behandelen. Het nieuws heeft de plaatselijke katholieke gemeenschap ontsteld, omdat het verzoekschrift misbruik maakt van de tragische dood van een 17-jarig meisje, een inwoner van een katholiek pension, die zich enkele weken geleden van het leven beroofde. Het incident leidde tot de arrestatie van de zuster Sahaya Mary van de zusters Franciscanessen van het Onbevlekt Hart van Maria. Zij werd later op borgtocht vrijgelaten.

Hindoe-nationalisten gebruikten een video van enkele jaren geleden waarin het meisje sprak over vermeende druk om te bekeren. De nationalisten zwegen over het bestaan van ernstige problemen in haar familie die aan de oorsprong zouden liggen van haar extreme daad. Pater Devasagayaraj M Zackarias, voormalig secretaris van het bureau voor de bescherming van achtergestelde kasten van de Indiase bisschoppenconferentie, hekelde de aanpak tegenover katholieke media: “Zij gebruiken de dood van dit meisje om onnodige problemen te creëren met als enig doel een politieke terugkeer te verkrijgen.”

Bron: AsiaNews