In de Indiase deelstaat Andhra Pradesh heeft een groep Hindoe-nationalisten, gelieerd aan de regerende BJP- partij, lokale Dalits en tribale Christenen tot het Hindoeïsme bekeerd. Eerder beschuldigden zij christelijke missionarissen van bekering wegens ‘persoonlijke belangen.’ De ceremonie met de 500 Christenen, in India bekend als "Ghar wapsi" [terug naar huis, naar de veronderstelde Hindoe-oorsprong], vond op 20 oktober plaats in de tempel van Sri Veerabhadra Swamy in Srisailam.
Volgens de directeur van de Global Council of Indian Christians (GCIC), Sajan K. George, hebben de leden van de BJP de Christenen onder druk gezet om onder meer de "Maha Mrityunjaya Homam", een eed aan de god Shiva, af te leggen. Ook moesten ze geschenken aan de goden aanbieden en trouw zweren aan de Hindoe-religie.
Darsanapu Srinivas, een radicale Hindoe die het herbekeringsprogramma leidt, noemde het christendom eerder een "vreemde religie die wordt beoefend door missionarissen die Dalits en stammen aantrekken door bedrog. We moeten niet toestaan dat onze rijke cultuur, erfgoed en religieuze gebruiken door buitenlandse religies worden binnengevallen voor tijdelijke winst.”
‘Terug naar onaanraakbaarheid’
Sajan K. George: "Ik ben verontwaardigd. De echte bedoeling is om Dalits, Adivasis [stamleden] en andere achtergestelde klassen te terroriseren voor politieke doeleinden. Groepen die ze eerder als ‘onaanraakbaar’ beschouwden en onderdrukten, worden nu gedwongen om aan deze programma’s deel te nemen. De mensen van deze stammen zijn nooit Hindoe geweest, dus het is een groot onrecht om hen te dwingen tot herbekeringsrituelen. Voor Dalits betekent dit een terugkeer naar onaanraakbaarheid.”
De christelijke leider onderstreept dat India een seculier en democratisch land is, waar bekeringen tot het christendom altijd plaatsvinden door vrije keuze en sowieso ‘ongeldig’ zijn als ze worden veroorzaakt door geweld of worden uitgelokt. “De prioriteit moet de sociaal-economische ontwikkeling van alle klassen zijn. De machthebbers moeten dringend de kwestie van de armoede oplossen en de onderdrukten uit hun vernederende armoede halen.”
Bron: AsiaNews