fbpx

Herdenking vermoorde pr. Jacques Hamel

dinsdag, 28 juli 2020
Nieuws
De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, woonde zondag in Saint-Étienne-du-Rouvray de herdenkingsplechtigheid bij voor de vierde verjaardag van de moord op priester Jacques Hamel. De priester werd vier jaar geleden in zijn kerk in een buitenwijk van Rouen samen met zijn gelovigen door extremisten gegijzeld en later door hen vermoord.
Pr. Jacques Hamel en brevier - foto Vatican Media

De herdenking van de tragedie werd geleid door Dominique Lebrun, de aartsbisschop van Rouen. Die vestigde de aandacht op de universele betekenis van de gebeurtenis van toen: “De herinnering aan deze priester blijft bijzonder levendig. Wij mogen deze gebeurtenis niet vergeten.” De bisschop uitte ook kritiek op de geplande herziening van de wetten over bio-ethiek in Frankrijk. Door de voorgestelde versoepelingen op het vlak van de medisch begeleide voortplanting en het onderzoek naar menselijke embryo’s dreigen kinderen een handelswaar te worden.

In hart en geest
Volgens de Franse minister trof de moord op Hamel niet alleen christenen, maar heel Frankrijk in zijn hart en in zijn geest: “De moord op de priester was een poging om onze nationale ziel te vermoorden.” Volgens bisschop Éric de Moulins-Beaufort, de voorzitter van de Bisschoppenconferentie van Frankrijk, werd Jacques Hamel op 26 juli 2016 louter vermoord omdat hij een katholiek priester was en dat terwijl hij een eucharistie opdroeg. “Maar de herdenking van zijn dood is ook een stil eerbetoon aan alle priesters die vandaag vaak ongezien en onopgemerkt troost, hoop, vertrouwen blijven brengen te midden van de tragedies van het leven.”

Bron: La Croix/Kerknet