fbpx

Helpt u missiezusters die werken in de Andes?

Project
Ze gaan waar zelden een priester gaat. In de meest afgelegen, armste en moeilijkste gebieden delen de ‘Misioneras de Jesus Verbo y Victima’ in de armoede en verlatenheid van de mensen en geven zij hun hoop. Helpt u hen dit vruchtbare werk voortzetten?
The Church working during Corona times 2020

In het Boliviaanse aartsbisdom Sucre wonen en werken zes zusters, gemakkelijk herkenbaar aan hun blauwe habijten, in drie parochies in de Andes. De congregatie van de zusters werd in 1961 in Peru gesticht en is momenteel actief in zeven Latijns-Amerikaanse landen.  “Het is moeilijk,” zegt zuster Maria Augusta, die al 37 jaar missiewerk doet. De paden zijn lang en moeilijk begaanbaar, er leven giftige slangen en de zusters moeten steile en rotsachtige plaatsen overklauteren en soms zelfs water oversteken dat door hevige regens in stortvloeden is veranderd. Bovendien moesten de zusters eerst Quechua leren, de taal die door de inheemse bevolking wordt gesproken. Eén van de zusters komt uit Argentinië, de andere vijf uit Peru. “Op muilezels of te voet reizen we twaalf tot veertien uren om onze gelovigen te bezoeken die hongerig zijn naar God. Als we aankomen, zijn we uitgeput, maar de mensen wachten op hun herderinnen.”

De zusters bidden met hen, troosten zieken en stervenden op hun laatste reis, mogen hun de heilige Communie bedienen, kinderen dopen, voorgaan bij begrafenissen en diensten van het Woord, en catecheselessen geven. Hun onvermoeibare dienst onder de moeilijkste omstandigheden wordt gevoed door hun contemplatief gebedsleven. Maar zij brengen ook hulp aan de mensen in de concrete zorgen en noden van hun dagelijks leven. Aangezien er geen dokters zijn, verlenen de zusters ook medische hulp binnen de perken van hun mogelijkheden. De zusters zelf ontvangen geen salaris voor hun dienst en zijn afhankelijk van hulp.

Met een bijdrage van € 50 kan een zuster een maand haar werk voortzetten. Helpt u hen mee? Doneer dan online of maak uw gift over onder vermelding van: 211-05-39 Bolivia. Uw gift gaat naar dit project of soortgelijke projecten in de regio.