fbpx

Haïtiaanse pater Médidor: “Kracht van gebed tijdens ontvoering”

donderdag, 30 maart 2023
Nieuws
Een week na zijn vrijlating vertelde pater Jean-Yves Médidor, een missionaris van de Clerici van Saint Viator die op 10 maart in Croix des Bouquets op Haïti werd ontvoerd, aan persbureau Fides over de beproeving van zijn ontvoering.
Riots in Haiti after the general elections taken place

“Het was een zeer pijnlijk moment. Zeven gewapende mannen haalden me uit het voertuig waarin ik zat. Ze blinddoekten me en bonden mijn handen vast met schoenveters om me naar de plaats te brengen waar ik werd vastgehouden. We waren met dertig mensen verdeeld over twee kleine kamers. Er waren twee bedden voor tien personen. De overige gijzelaars moesten het doen met stukken karton die op de vloer waren gelegd. Een uur na de ontvoering vroeg de leider van de gewapende bende mij naar huis te bellen om mijn ontvoering aan te kondigen. De omstandigheden waren zeer precair, we kregen één keer per dag te eten, we hadden geen drinkwater, geen toiletten… we gebruikten een gat voor onze behoeften”.

We vroegen pater Médidor hoe hij zich voelde na zijn vrijlating en of hij de kans had iemand te ontmoeten. “Ik voel me moreel en fysiek goed. Ik heb de gelegenheid gehad een groot aantal mensen te ontmoeten, mijn familie, vrienden en vooral de gelovigen van mijn parochie Christ-Roi le Meilleur in Port-au-Prince. Voor mij was het een nieuwe ervaring op mijn spirituele reis. Mijn relatie met God is versterkt. Ik heb de banden kunnen aanhalen met een evangelische dominee die samen met mij was ontvoerd. Helaas is hij nog niet vrijgelaten. We hebben samen gebeden, ook met andere gevangenen. Er waren zelfs bendeleden die opgesloten zaten in cellen”.

Pater Médidor dacht na over hoe hij die dagen emotioneel beleefde: “Ik was niet bang om te sterven, ik was er zeker van dat God me niet in de steek zou laten. Ik wachtte gewoon op de dag en het tijdstip van mijn vrijlating. Ik was meer bezorgd om mijn familieleden en mijn religieuze familie die niet wisten hoe het met mij ging en die al lange tijd onder druk stonden van de bandieten.”

“Ik voelde de kracht van het gebed in deze moeilijke tijden”, besloot de missionaris. “Ik heb me nooit alleen gevoeld. Er zijn nog zoveel mensen in handen van de ontvoerders. Sommigen zitten er al meer dan een maand. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik slechts twaalf dagen gevangen heb gezeten. In onze dagelijkse gebeden denken we aan allen die tegen hun wil worden vastgehouden. Sommigen van hen zijn ziek en kwetsbaar. Moge God over hen waken!”

Om veiligheidsredenen keer de missionaris niet onmiddellijk terug naar de parochie. Hij onderging medische controles en op 28 maart kon hij ook de begrafenis bijwonen van pater Jacques Beaudry, de laatste Canadese geestelijke van Sint-Viator die op Haïti aanwezig was.

Bron: Fides