Haïti: “Ontvoering van priester schandalig”

maandag, 27 maart 2023
Nieuws
Twee priesters zijn de afgelopen weken ontvoerd in Haïti, een land dat zich midden in een diepe crisis bevindt. Een van hen wist na enkele dagen uit handen van zijn ontvoerders te ontsnappen, de ander werd donderdag 23 maart vrijgelaten. In een mail die ook naar Kerk in Nood (ACN) is gestuurd, beschrijft de provinciaal van een van de gekidnapte priesters de ontvoering.
Riots in Haiti after the general elections taken place

Provinciaal Dudley Pierre van de gemeenschap van de geestelijken van Saint-Viator legt uit dat de aanval op zaterdagochtend 11 maart plaatsvond in de buurt van de residentie van de gemeenschap, aan de rand van Croix-des-Bouquets. Pater Jean-Yves Médidor verliet het huis toen het gebeurde. “Toen hij de poort sloot, zag een van onze bewakers gemaskerde mannen pater Jean-Yves achtervolgen. Later beseften we dat er andere voertuigen bij het kruispunt stonden te wachten.”

Geconfronteerd met deze “pijnlijke en schandelijke” gebeurtenis, gebruikt de provinciaal van de geestelijken van Sint-Viator termen als “geweld” en “anarchie” om het “donkere uur” te beschrijven dat het land doormaakt.

Priester ontsnapt
De ontvoering van pater Jean-Yves vond plaats enkele weken nadat een andere priester, de Kameroense pater Antoine Christian Noah, ongedeerd wist te ontsnappen aan de criminelen die hem tien dagen gevangen hadden gehouden. De 33-jarige Claretiaanse priester keerde op 7 februari van een retraite in de Dominicaanse Republiek terug naar Haïti toen hij gevangen werd genomen. Hij zegt echter dat hij op Hollywood-achtige wijze wist te ontsnappen door een gat te maken in het dak van het huis waar hij werd vastgehouden. De ontsnappingspoging was succesvol en nadat hij in veiligheid was gebracht, werd de priester overgebracht naar een ander land.

Over de dagen van zijn gevangenschap zegt pater Fausto Cruz Rosa, overste van de Claretianen, dat “hij nooit bang was, omdat hij bad tot zijn patroon”, de heilige Antonius van Padua, en tot het Onbevlekt Hart van Maria. “Hij is een man van gebed, zeer spiritueel, zeer sereen. De ontvoerders waren verbaasd over hoe een priester het aankon, want gedurende de tien dagen gaven ze hem slechts vier keer te eten en een beetje water”, voegt het hoofd van de Claretianen in Haïti eraan toe.

Klimaat van onveiligheid
De gebeurtenissen illustreren het klimaat van grote instabiliteit en onveiligheid waarin Haïti verkeert. De Verenigde Naties schatten dat er vorig jaar alleen meer dan 1300 ontvoeringen en meer dan 2000 moorden hebben plaatsgevonden. De situatie is bijzonder nijpend geworden sinds juli 2021, toen president Jovenal Moïse werd vermoord. Het geweld, dat het land nog verder de armoede in sleurt, werd aan de kaak gesteld tijdens de “Avond van de Martelaren” op 17 januari georganiseerd door Kerk in Nood Frankrijk. Zuster Marjorie Boursiquot vertelde er dat op Haïti “elke dag moorden, verkrachtingen en berovingen zijn, maar dat 2021 opvalt in deze omgeving van onveiligheid”, in die mate zelfs dat zij het jaar omschrijft als een “donkere bladzijde”.

“We waren getuige van een ongekend niveau van geweld tussen bendes, de moord op president Jovenal Moïse, een nieuwe aardbeving – de tweede in tien jaar – die 2500 mensen het leven kostte, een gezondheidssysteem dat op instorten staat en dramatische niveaus van voedselonzekerheid”.

Moord op zuster Dell’Orto blijvende schok
Nu het land is overspoeld door gewapende bendes, voelt niemand zich nog veilig. Ook de Kerk is niet ontsnapt aan deze golf van geweld. “Iedereen is op de een of andere manier slachtoffer van deze situatie. Er zijn gevallen geweest van ontvoeringen in de Kerk”, aldus zuster Marjorie Boursiquot, verwijzend naar de situatie van de Italiaanse zuster Luisa Dell’Orto. Zij behoorde tot de Kleine Zusters van het Evangelie en werd in juni vorig jaar vermoord tijdens een overval in Port-au-Prince. “Hier was een zuster die gedurende 20 jaar werkelijk alles gaf aan de arme kinderen in een van de sloppenwijken van de hoofdstad. Haar dood was een schok voor ons allen.”

Zuster Marjorie voegt eraan toe dat “veel parochies in meer wetteloze gebieden hun deuren hebben moeten sluiten vanwege de bedreigingen van de criminelen” en zegt dat soms “criminelen zelfs sommige religieuze instellingen binnendringen en naar believen moorden en ontvoeren. De zaken zijn erg ingewikkeld, maar we geven niet op.”