fbpx

Haïti: ‘Engel van de straatkinderen’ gedood bij overval

maandag, 27 juni 2022
Nieuws
In de hoofdstad van Haïti, Port au Prince, is zuster Luisa Dell'Orto (65), bijgenaamd ‘de engel van de straatkinderen’ omgekomen. De Italiaanse werd zaterdagmorgen slachtoffer van een gewapende overval en overleed in het ziekenhuis.
Zr Luisa Dell'Orto @Corriere-Web-Milano

De zuster van de Kleine Zusters van het Evangelie van Charles de Foucauld werd beschouwd als de engel van de straatkinderen. Zij was de steunpilaar van Kay Chal, “Charles’ House”, in een zeer arme buitenwijk van de hoofdstad. Zuster Luisa had de leiding over de wederopbouw na de verwoestende aardbeving van 2010. Eerder werkte ze in Kameroen en Madagaskar. Van 1987 tot 1990 woonde de missionaris in Salapombe, in een bos, tussen de Baka Pygmeeën. Daarna behaalde zij een graad in theologie in Zwitserland. Van 1997 tot 2001 was zij missionaris in Madagaskar, waarna ze naar Haïti werd uitgezonden.

Paus spreekt verbondenheid uit
Na zijn Angelustoespraak sprak paus Franciscus zondag over de moord op zuster Luisa Dell’Orto, een Italiaanse missionaris die in Haïti diende. “Twintig jaar lang heeft zuster Luisa daar geleefd, vooral toegewijd aan het dienen van kinderen op straat”, zei de paus op 26 juni op het Sint-Pietersplein. “Ik vertrouw haar ziel aan God toe, en ik bid voor het Haïtiaanse volk, vooral voor de kleinsten, opdat zij een meer serene toekomst mogen hebben, zonder ellende en zonder geweld. Zuster Luisa heeft haar leven aan anderen geschonken, zelfs tot het martelaarschap toe.”

Ontvoeringen en bendegeweld
Port-au-Prince heeft de laatste jaren te maken gehad met een golf van ontvoeringen en de opkomst van criminele bendes. Vorig jaar waarschuwde het Aartsbisdom van Port-au-Prince dat het bendegeweld een ongekend niveau had bereikt. In september 2021 werd de 70-jarige pater André Sylvestre doodgeschoten door verscheidene gewapende mannen op motorfietsen. De schutters namen het geld dat hij bij zich had niet mee.

Haïti is ook door andere crises getroffen, waaronder natuurrampen en een gebrekkige infrastructuur voor de gezondheidszorg.

Bronnen: CNA, Milano Corriere (foto)