fbpx

Haïti: Bisschoppen waarschuwen voor catastrofe

dinsdag, 09 februari 2021
Nieuws
De katholieke bisschoppen van Haïti hebben een boodschap vrijgegeven waarin zij de catastrofale situatie op het Caribische eiland betreuren en oproepen tot een nationale dialoog.
Riots in Haiti after the general elections taken place

“Het land staat op de rand van een explosie. Het dagelijks leven van de bevolking draait om dood, moord, straffeloosheid en onzekerheid,” schreef de Haïtiaanse bisschoppenconferentie in een verklaring die op dinsdag werd uitgegeven en die naar Kerk in Nood (ACN) werd gestuurd.

Het Caribische land wordt al maanden geteisterd door een ernstige politieke crisis. Centraal in het conflict tussen regering en oppositie staat de duur van de ambtstermijn van president Jovenel Moïse. De president houdt vol dat zijn ambtstermijn het komende jaar afloopt. Zijn critici daarentegen menen dat zijn ambtstermijn op 7 februari afliep, zoals in de grondwet is bepaald. De verschillende standpunten over het officiële einde van zijn ambtstermijn zijn voortgekomen uit onenigheid over de vraag wanneer deze is begonnen. In hun verklaring steunen de bisschoppen indirect het standpunt van de critici van de president. “Het lijkt ons dat iedereen het principe steunt dat niemand boven de wet en de grondwet van het land staat.”

Volgens de bisschoppen heeft het staatshoofd in het verleden herhaaldelijk gebruik gemaakt van de kieswetten en de bepalingen van de grondwet, waarmee hij de geldigheid ervan voor zichzelf bevestigde. In hun verklaring benadrukken de bisschoppen verder dat “alleen de brug van consensus de verschillende spelers zal helpen om Haïti te behoeden nog dieper in de afgrond te vallen.” In het licht van de chaos die in het land heerst, verwoorden de bisschoppen duidelijk het standpunt van de katholieke Kerk. “In de opvolging van Christus staat de Kerk altijd aan de kant van het recht, de waarheid, gerechtigheid en respect voor het leven en de menselijke waardigheid.”

De ernstige politieke crisis in het land wordt nog verergerd door economische problemen en een dramatisch verslechterende veiligheidssituatie. Als voorbeeld noemen de bisschoppen de vele ontvoeringen die het leven in het land ondraaglijk hebben gemaakt. Zij spreken de hoop uit dat de doodseskaders ertoe kunnen worden overgehaald de wapens neer te leggen.

De weldoeners van Kerk in Nood steunen de lokale kerk in Haïti al vele jaren. Alleen al in 2020 brachten zij meer dan € 550.000 bijeen voor meer dan 30 projecten. Daarvan werden voertuigen gekocht en konden priesters vormingscursussen organiseren voor leken, catechisten en seminaristen.

Foto: Digital Democracy