Haïti: “Bendes brengen het land naar de hel”

vrijdag, 14 oktober 2022
Nieuws
Kerkelijke instellingen in Haïti zijn het doelwit nu de macht in het land steeds meer in handen komt van gewapende bendes, vertelt zuster Marcela Catozza.
1013Haiti Marcela Catozza

De Franciscanes, die 15 jaar in Haïti heeft gediend totdat ze in augustus omwille van haar eigen veiligheid werd teruggeroepen naar Italië, vertelde aan Kerk in Nood dat extreem bendegeweld op straat is losgebarsten dat het leven in de hoofdstad Port-au-Prince en elders op het eiland moeilijk maakt.

“Willen niet nog een martelares”
Zuster Marcela vindt het pijnlijk dat ze niet kan blijven: “Ik kreeg te horen dat ik beter even kon wachten met terugkeren. Deels omdat ze zuster Luísa twee maanden geleden hebben vermoord, en ze willen niet nog een martelares in het land.” Op 25 juni werd zuster Luisa Dell’Orto, die meer dan 20 jaar met Haïtiaanse straatkinderen werkte, doodgeschoten. Paus Franciscus omschreef haar dood als “martelaarschap.”

“We waren heel, heel close. Het nieuws bracht me op mijn knieën, het was zo’n verschrikkelijk verlies. We weten niet waarom ze is vermoord. Eerst werd ons verteld dat het een poging tot overval was, maar ik ben ervan overtuigd dat iemand betaalde om haar op straat te laten vermoorden. Het was echt verschrikkelijk.”

Kerk doelwit op hele eiland
Volgens zuster Marcela is de situatie sinds juni drastisch verslechterd en “is de Kerk het slachtoffer geworden van het geweld.” De kathedraal van Onze Lieve Vrouw Ten Hemelopneming in Port-au-Prince werd op 27 juli in brand gestoken na enkele dagen van botsingen tussen bendeleden en de veiligheidstroepen. “Ze staken de kathedraal in brand en probeerden de brandweerlieden te doden die aankwamen om de vlammen te doven. Daarna probeerden ze met een vrachtwagen de muren van de kathedraal te vernielen.”

De aanvallen beperken zich volgens de zuster niet tot de hoofdstad. “In Port-de-Paix en Les Cayes, en in andere steden, vielen ze de gebouwen van Caritas aan, waarbij ze alles meenamen, inclusief alle humanitaire hulp, en vernielden ze de kantoren van het personeel.” Ook het weeshuis van de Franciscaanse Missiebroederschap zelf, gelegen in een sloppenwijk, werd aangevallen. “Ongeveer een maand geleden hebben ze onze kapel in brand gestoken. Alles is verbrand – het altaar, de banken… er is niets meer van over. Het Heilig Sacrament is gered omdat ik het altijd ergens veilig breng als ik wegga.”

Niet langer naar de Mis
Zuster Marcela sloot af met een verzoek aan de weldoeners van Kerk in Nood om te bidden: “Sinds een jaar kan ik ‘s ochtends niet meer weg om naar de Mis te gaan, omdat de bendes de sloppenwijk afsluiten en niemand er meer in of uit mag. Dit is heel moeilijk voor mij, heel moeilijk. Bid alstublieft voor Haïti. Laten we de Heer vragen om over alle Haïtianen te waken en zijn volk vrede te geven.”

Foto © Fondazione Via Lattea