fbpx

Geredde priester Marawi: “Blijf geloven in dialoog”

vrijdag, 22 september 2017
Nieuws
Een glimlachende priester Teresito "Chito" Soganub vroeg maandag om gebed voor een snel herstel van zijn traumatische ervaring. De priester uit de Filipijnse stad Marawi was 117 dagen gijzelaar van de extremistische Maute-groep.
Suganob-Marawi

Pr. Soganub wist zaterdagnacht te ontsnappen toen het leger de Bato-moskee innam, een van de drie moskeeën die worden beschouwd als vestingen van de terroristen. De priester benadrukte het belang van het betrekken van de moslimgemeenschap in interreligieuze dialoog. “Aan de moslims van Marawi en Lanao del Sur, ik geloof nog steeds dat we verenigd kunnen zijn als moslims en christenen. Wij zijn geen vijanden, wij geloven in één God.”

Volgens het leger is pr. Soganub geen lichamelijk geweld aangedaan, maar waren er wel momenten tijdens vuurgevechten dat hij werd gedwongen om vuurwapens te dragen en zich voor te doen als een van de terroristen.

Pr. Soganub is de vicaris-generaal van de St. Mary’s kathedraal in Marawi, een stad in centraal Mindanao, de zuidelijkste archipel van de Filippijnen, die merendeels door moslims word bevolkt. Er is geen nieuws over de overige vijftig gijzelaars, waarvan ongeveer twintig personeel zijn van de St. Mary’s kathedraal. De priester vertelde na zijn vrijlating tijdens zijn gijzeling maar 12 van de personeelsleden te hebben gezien.

Op 23 mei 2017 werd de stad door meer dan 700 gewapende mannen die trouw zworen aan Islamitische Staat (IS). Volgens de Filippijnse overheid zijn in totaal 47 burgers, 149 soldaten en agenten en 673 terroristen gedood in het conflict en zijn 359.680 personen door de oorlog van huis en haard verdreven.