fbpx

Gemaskerde mannen vallen kanselarij aan in Nicaragua

vrijdag, 29 juni 2018
Nieuws
Het pastoraal centrum van het bisdom Matagalpa in Nicaragua, waarvan de bisschop zich momenteel in Rome bevindt om de paus te informeren over de situatie in zijn land, is dinsdag door mannen met kapmessen aangevallen.
ACN-20160321-38444

Priesters van het bisdom Matagalpa verklaarden dat de aanvallers op dinsdag 26 juni rond het middaguur het centrum binnenstormden, kostbaarheden wegnamen en het meubilair en de infrastructuur beschadigden. Ze bedreigden ook de bewaker. De priesters spraken hun droefheid uit over "deze ontheiliging van een heilige plaats gewijd aan evangelisatie en spiritualiteit." Ze veroordeelden ook het gebrek aan respect voor de leden van de kerk en haar goederen.

Kerk beschermt demonstranten
De aanval is tekenend voor de situatie in Nicaragua. Twee maanden van protesten tegen de Nicaraguaanse president Daniel Ortega hebben geleid tot meer dan 200 doden. Bisschoppen en priesters in Nicaragua hebben demonstranten beschermd tegen geweld door veiligheidstroepen en milities, waarbij zij ook zelf regelmatig zijn bedreigd. Bisschop Álvarez van Matagalpa, die momenteel in Rome is om paus Franciscus te informeren over de stand van zaken in Nicaragua, vermoedt dat de aanval eerder is gepland: "Zodra ik in Rome aankwam, werd ik op de hoogte gesteld van de betreurenswaardige gebeurtenissen die plaatsvonden in het Charterhuis pastoraal centrum. Ze hebben hun doel bereikt. Ik wist het al. Dit was duidelijk geregisseerd. Dit is de realiteit die Nicaragua doormaakt. "

Oproep om vrede
De geestelijkheid van het bisdom Matagalpa hernieuwt haar dringende roep om vrede en een einde aan het geweld. “Wij steunen de versterking van de nationale dialoog om tot een akkoord voor vrede en rechtvaardigheid te komen. Laten we ons gezond verstand en ons respect voor anderen behouden. Laten we onvermoeibaar tot de Heer bidden.”

Bron: KNA