Geestelijken bestraft voor niet prediken van partijdogma’s

vrijdag, 20 maart 2020
Nieuws
Om de 'sinisering' van religie te versnellen, dwingt het Chinese regime voorgangers van de populaire Drie-zelfkerk om hun gemeenten te indoctrineren met partijdogma’s en zo gebedshuizen in propagandacentra te veranderen.
20200320 Yongfeng-kerk-China

Begin november kondigde de voorzitter van de patriottische beweging van de Driezelf-kerken in de provincie Hubei op een conferentie aan dat 12 lokale voorgangers een verbod hadden om te preken omdat ze ‘preken hielden tegen overheidsregels’. Dit betekent dat ze niet voldeden aan de vereisten van het Bureau voor Religieuze Zaken.

Een voorganger in het gebied legde uit dat, zoals door het Bureau wordt geëist, de geestelijken van de Drie-Zelfkerk moeten prediken over fundamentele socialistische waarden en de Chinese traditionele cultuur, twee van de vier vereisten die door de CCP in 2018 zijn uitgegeven om religie te “siniseren”, Chinees te maken. Sindsdien zijn geestelijken in heel China onderworpen aan verplichte indoctrinatie en training.

Volgens een functionaris die verantwoordelijk is voor de training, probeert de CCP de verspreiding van religie te beheersen omdat het toenemende aantal gelovigen haar regime bedreigt. “De staat probeert alle mogelijke middelen om alle gelovigen het leiderschap van de partij te laten accepteren en hen rond het Centraal Comité te mobiliseren, met president Xi Jinping als kern”, aldus de bron van mensenrechtenbeweging Bitter Winter.

Nadat een Driezelf-kerk in de stad Sanmenxia in Henan een interne training voor de administratieve staf organiseerde en het plaatselijke bureau voor religieuze zaken daar lucht van had gekregen, regelden ze een instructeur om mee te praten over de traditionele Chinese cultuur. “Nu in elke kerk bewakingsapparatuur is geïnstalleerd, kan het Bureau voor Religieuze Zaken de inhoud van elke preek controleren. Degenen die niet prediken zoals de regering vereist, worden gestraft.”

Bron: Bitter Winter