Vooraanstaande geestelijken in het bisdom Faisalabad meldden dat veiligheidsdiensten christenen in Jaranwala waarschuwden om afgelopen vrijdag, 16 augustus, geen openluchtevenementen te houden ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de wreedheden.
Op één dag werden meer dan 25 kerken en minstens 85 christelijke huizen door een menigte van duizenden in brand gestoken en geplunderd in wat de Pakistaanse bisschoppen “het ergste incident tegen christenen” noemden in de 77-jarige geschiedenis van het land.
Eisen actie voor gerechtigheid
In een gesprek met Kerk in Nood (ACN), de katholieke hulporganisatie voor vervolgde christenen, zei bisschop Indrias Rehmat van Faisalabad: “Mensen zijn bang en voelen zich hopeloos omdat er tot nu toe geen gerechtigheid is geschied. Sommige mensen zijn boos en willen in opstand komen. Ze eisen dat we actie ondernemen voor gerechtigheid, maar wat kunnen we doen? Gerechtigheid kan alleen door de regering gegeven worden. De daders zijn meestal op borgtocht vrij en dit maakt de gemeenschap van streek.”
Hij voegde eraan toe: “De extremistische groepen willen wraak nemen. Ze hebben het gevoel dat ze na wat er in Jaranwala gebeurd is, hun reputatie als goede burgers verloren hebben. Ze hebben hun geloofwaardigheid verloren.”
Pastoor Yaqub Yousif, parochiepriester in Jaranwala, zei dat er vrijdag wel diensten gehouden werden in kerken, maar dat de veiligheidsdiensten gewaarschuwd hadden dat mensen die zich niet buiten moeten verzamelen: “Mensen zijn verontrust door het gebrek aan gerechtigheid. Ze voelen zich erg onzeker. Als de instellingen die verantwoordelijk zijn voor rechtspraak niet kunnen helpen, wat kunnen de mensen dan doen als zwakke minderheden? Ze zijn bang.”
Enige veroordeelde is christen
Volgens de laatste rapporten van de Nationale Commissie voor Gerechtigheid en Vrede (NCJP) van de rooms-katholieke Kerk zitten slechts vijf van de 305 mensen die na de gruweldaad van 16 augustus 2023 werden gearresteerd nog achter de tralies.
De enige persoon die veroordeeld is, is de christelijke Ehsan Shan die levenslang uitzit wegens godslastering nadat hij schuldig bevonden werd aan het delen op sociale media van een afbeelding van de ontheiligde Koran die de aanleiding vormde voor het geweld.
Pastoor Yousif: “Ik wil graag duidelijk maken dat christenen er nooit aan gedacht hebben om geen respect te tonen voor de Koran of de profeet en dat ze absoluut geen waarde zouden zien in daden van ontheiliging.”
Bedreigd na doen van aangifte
Maar liefst 17 van de 25 aangiften (FIR) die zijn ingediend in verband met de gruweldaad in Jaranwala zijn geregistreerd door christenen. Volgens pastoor Yousif hebben veel gelovigen echter hun aangiften ingetrokken na gewelddadige bedreigingen.
De Pakistaanse regering heeft een deel van de mensen die door de aanslagen getroffen waren gecompenseerd, maar volgens de NCJP zijn slechts 26 huizen gerenoveerd van de 86 huizen die bij de aanslagen beschadigd waren.
Bisschop Rehmat zei al vroeg dat hij de door de overheid gesponsorde kerkreparaties stopzette, omdat de aannemers slecht werk leverden en nalieten om scheuren te repareren, waardoor de gebouwen onveilig bleven. Negentien van de 26 bezochte kerken zijn gerepareerd, waarbij het merendeel van de renovatie volgens de NCJP door de christelijke gemeenschappen zelf is uitgevoerd.
Dankbaar voor uw steun
Bisschop Rehmat is de weldoeners van Kerk in Nood dankbaar voor het bieden van noodhulp aan getroffen gezinnen die naar huis terugkeerden. Naast basis huishoudelijke artikelen en meubilair, werden onder meer autoriksja’s voor taxichauffeurs en andere middelen geleverd voor slachtoffers die hun inkomstenbron waren kwijtgeraakt.
“Namens de Jaranwala-gemeenschap – degenen die op die dag slachtoffer waren – en het hele bisdom wil ik Kerk in Nood en de gulle weldoeners die op onze behoeften hebben gereageerd, bedanken. U deelt onze missie. Vanuit het diepst van mijn hart wil ik elk lid van Kerk in Nood bedanken. Moge u door uw voortdurende hulp nog meer mensen in nood helpen.”