fbpx

Fulani groter probleem dan Boko Haram

vrijdag, 02 maart 2018
Nieuws
Terwijl de pijn van Boko Haram nog niet is verwerkt, werd de delegatie van Kerk in Nood in de Nigeriaanse staat Kaduna verrast door een merendeels onbekend fenomeen in Europa: de Fulani.
ACN-20160421-39626-Bagobiri

De Fulani zijn een etnische groep van nomadische moslim herders. Sinds de oudheid bestaat er rivaliteit over het land tussen de islamitische herders en christelijke boeren. Steeds meer Fulani begeven zich echter op het terroristische pad. Zij bezitten geavanceerde wapens en veel geld en hebben het op christelijke huizen en dorpen gemunt.

"De sociale en economische redenen voor spanningen bestaan sinds de oudheid", aldus bisschop Joseph Bagobiri van het bisdom Kafanchan. "Er is nu echter duidelijk sprake van een antichristelijke motivatie en van religieuze vervolging." Volgens de bisschop handelen zij met volledige straffeloosheid: "Ze vernielen dorpen, doden mensen, ze pikken land in en leggen de sharia op.
In het gebied geldt vanaf zes uur ‘s avonds een avondklok. Er is dan geen elektriciteit meer en niemand gaat nog van huis… behalve de Fulani. Zij terroriseren hele dorpen. De veiligheid in de dorpen kan niet gegarandeerd worden en de politie heeft geen duidelijke bevelen om hen te stoppen."

Volgens de bisschop zijn de Fulani momenteel gevaarlijker dan Boko Haram. "Het aantal doden lijkt met de dag toe te nemen. Onze omgeving wordt geplaagd door massagraven. Nadat terroristen van Boko Haram in het noorden zijn gestuit door het leger, hebben velen zich aangesloten bij de Fulani om het jihadisme in het land te verspreiden."