fbpx

Fulani doden 23 Christenen in Nigeria

dinsdag, 12 maart 2019
Nieuws
Op 4 maart hebben Fulani-herders in diverse dorpen in het Mbacohon-gebied in Nigeria aanslagen gepleegd. Daarbij zijn 20 Christenen met wapens en kapmessen om het leven gebracht.
20180529-Fulani-herders-@-stock-image

Drie dagen na de eerste aanvallen op de dorpen lanceerden de Fulani herders een aanval op de gemeenschap van Tse-Ikyo Mke, een dorp in dezelfde regio. Deze keer werden drie mensen gedood. Een lokale voorganger, voorganger Ajoh, "Zelfs vandaag vielen ze aan. Een van mijn leden kwam om te melden dat zijn vader was vermoord en een ander lid zei dat zijn schoonzoon ook was gedood. Alle drie slachtoffers, Stephen Uper, Kwaghkunda Ngyeegh en Denis Iorundu, waren getrouwd en hadden kinderen.”

Politiek conflict
De gemeenschap in Benue State is overwegend agrarisch. De landbouwgemeenschappen hebben al jaren te maken met gewelddadige confrontaties met nomadische herders. Als oplossing heeft de regering van de deelstaat wetgeving gemaakt die voorziet in veeteelt in plaats van open begrazing. Kort nadat deze wet op 22 mei 2017 werd geïmplementeerd, werden de aanvallen erger. Op het dieptepunt, begin januari 2018, werden meer dan 70 mensen gedood. Tot de recente aanval was de situatie al bijna een jaar relatief rustig in Benue State. Leiders van de lokale gemeenschap geloven dat de Fulani eerder hebben afgezien van een confrontatie om vreedzame presidentsverkiezingen voor hun bloedverwant president Buhari mogelijk te maken. Volgens een lokale bron: "Vóór de presidentsverkiezingen zijn ze weggegaan, maar nu keren ze met honderden tegelijk terug. Ze willen niet dat de huidige gouverneur terugkeert, omdat hij weigerde land af te staan voor veekolonieën. Dus nu willen ze de staatsverkiezingen verstoren."

Bron: International Christian Concern (ICC)