fbpx

Filipijnse priesters: toestemming wapenbezit

vrijdag, 22 juni 2018
Nieuws
Volgens de Filipijnse nationale politie willen meer dan 200 priesters en geestelijken vuurwapens dragen om zichzelf te beschermen, nadat drie Katholieke priesters in de afgelopen zes maanden zijn doodgeschoten.
2017021_Filipijnen_project02

Onder de nieuwe wet op wapenbezit in de Filipijnen vormen priesters een van de beroepsgroepen die vuurwapens mogen dragen. De politie ontving het afgelopen jaar verzoeken van 188 Katholieke priesters en 58 predikanten.

Bewijs van dreiging
Oscar Albayalde, hoofd van de nationale politie, zei niet of een van de aanvragen was goedgekeurd. Hij deed de aankondiging een week na de moord op pr. Richmond Nilo in Zaragoza. Er heerst veel bezorgdheid bij de geestelijkheid, omdat Nilo de derde priester was die in zes maanden tijd werd neergeschoten. Andere beroepsgroepen onder de wet zijn onder meer journalisten, gecertificeerde openbare accountants, officieren van justitie en artsen. De wet vereist dat de professionals bewijzen dat ze ‘daadwerkelijk bedreigd worden’ voordat ze een speciale vergunning krijgen om vuurwapens te dragen. Albayalde verduidelijkte dat de nationale politie niet weet of de geestelijken die vergunningen hebben aangevraagd ook doodsbedreigingen hebben ontvangen.

Geen vuurwapens nodig
Volgens kerkleiders op de Filipijnen hoeven geestelijken geen vuurwapens te dragen ter bescherming. Ramon Arguelles, aartsbisschop van Lipa, stelde dat priesters niet geacht worden bang te zijn voor gevaar. Volgens de aartsbisschop van Davao, Romulo Valles, komen priesters in de uitoefening van hun roeping altijd het gevaar van de dood onder ogen.

Bron: Philstar