fbpx

Filipijnse pr. Ventura vermoord

maandag, 30 april 2018
Nieuws
Na de Mis in de Filipijnse stad Peña Weste werd zondag priester Mark Ventura doodgeschoten. Het is de tweede moord op een Filipijnse priester die zich inzet voor de rechten van minderheden in de afgelopen maanden.
20180430-Pr-Ventura

Priester Mark Ventura (37) werd om 8.15 uur vermoord, onmiddellijk na het vieren van de Mis in een gymzaal in Peña Weste, een dorp op het eiland Luzon, in het uiterste noorden van de Filippijnen. De priester zegende kinderen en sprak met koorleden toen een nog niet geïdentificeerde man met een motorhelm op tevoorschijn kwam en het slachtoffer tweemaal neerschoot. Het lokale hoofd van de nationale politie, Oscar Albayalde, zegt dat de verdachte vervolgens naar de snelweg rende en achterop een motor met een niet-geïdentificeerde metgezel wegreed.

Mgr. Sergio Lasam Utleg, aartsbisschop van Tuguegarao, ging naar de plaats delict waar hij het gebed met de gelovigen leidde. De Bisschoppenconferentie wil dat de autoriteiten "snel handelen om achter de daders van deze misdaad aan te gaan en hen voor het gerecht te brengen."

Inzet voor inheemse volken
Tot zijn dood was pr. Ventura directeur van het San Isidro Labrador Mission Station, een functie die hij pas begin deze maand aannam. Hij was bijna zeven jaar priester en stond bekend omdat hij de belangen behartigde van inheemse volkeren in de provincie tegenover de vele goud- en kopermijnen die in het gebied veel schade aanrichten. Daarvoor was hij rector van het Thomas van Aquino seminarie in Aparri.

Tweede moord op priester in korte tijd
De moord op pr. Ventura is alweer de tweede op een Filipijnse priester in de afgelopen maanden. In december 2017 werd pr. Marcelito Paez (72) gedood, eveneens door nog ongeïdentificeerde schutters. Ook hij maakte zich sterk voor de rechten van inheemse volkeren.

Bron: AsiaNews / CBCP