Familie Asia Bibi bedreigd en opgejaagd

maandag, 03 december 2018
Nieuws
De familie van Asia Bibi wordt sinds haar vrijlating onophoudelijk bedreigd en opgejaagd. Dat vertelt Joseph Nadeem, een Pakistaanse katholiek die zich over de familie ontfermt, in een interview met Kerk in Nood.
20181011-Ashiq-en-Ashiq-Masih-man-en-dochter-van-Asia-Bibi-in-Schotland

Sinds de Pakistaanse Asia Bibi eind oktober door het Hooggerechtshof is vrijgesproken van godslastering heeft haar familie geen rust meer, aldus Nadeem. Het huis waar haar dochters woonden is door onbekenden beschoten. “Wij worden onophoudelijk bedreigd en ik ben meer dan eens gevolgd.” Hij heeft de man van Asia, Ashiq, en hun dochter Eisham op verschillende buitenlandse reizen begeleid.

Vier keer verhuisd
Momenteel woont het gezin Nadeem met dochters Asha en Eisham in één huis en wordt evenzeer bedreigd. “Zodra Asia was vrijgesproken moesten wij vluchten.” “Asia en haar man zijn ondergebracht op een veilige plaats en worden bewaakt. Wij kunnen hen niet bezoeken.” De familie Nadeem en de dochters van Asia Bibi hebben binnen een maand vier keer moeten verhuizen. “De islamisten zitten achter ons aan en iedere keer als wij merken dat we gevaar lopen vluchten wij onmiddellijk. Wij kunnen zelfs niet naar buiten om levensmiddelen te kopen. Ik ga alleen ’s nachts de straat op en bedek mijn gezicht”, vertelt Nadeem.

Herziening vonnis?
Asia Bibi zat bijna tien jaar gevangen nadat ze was beschuldigd en ter dood veroordeeld wegens vermeende godslastering. Op 31 oktober werd ze door het Hooggerechtshof vrijgesproken. Daarop legden radicale moslims het openbare leven plat uit protest. De regering zou met de islamisten tot een overeenkomst zijn gekomen waarbij het vonnis zou worden herzien en Asia Bibi het land niet zou mogen verlaten. Bibi’s advocaat, die naar Nederland is gevlucht, bestrijdt dat zij een uitreisverbod heeft. Dat verklaarde ook een van de opperrechters die haar heeft vrijgesproken, onlangs tijdens een bezoek aan Groot-Brittannië. Asia Bibi maakt zich grote zorgen over haar dochters. “Ik heb haar kort na haar vrijlating ontmoet en wij bellen elkaar dagelijks.” Beide dochters hebben hun moeder nog niet kunnen ontmoeten. “Ik zal nooit hun eerste telefoongesprek vergeten. Esha en Eisha hebben urenlang van blijdschap gehuild. Asia kan niet wacht haar dochters terug te zien en hoop snel met hen en haar man het land te kunnen verlaten.”

‘Ongelofelijke vrouw’
Hoewel de nachtmerrie nog niet voorbij is toont de vrouw een buitengewone kracht, aldus een vriend van de familie. “Zij is een ongelofelijke vrouw. Het mag raar klinken, maar zij is het die ons in deze moeilijke momenten helpt. Zij vraagt ons de moed niet op te geven.” Zij en haar familie volgen met grote belangstelling de internationale berichtgeving en belangstelling voor hun lot. “De internationale solidariteit sterkt ons. Asia is ieder dankbaar die zijn stem verheft om de actuele situatie aan te kaarten.” Westerse landen aarzelen om de familie asiel aan te bieden. Groot-Brittanië, waar de familie graag heen zou zijn gegaan vanwege de vele christelijke landgenoten die er wonen, heeft laten weten haar asielaanvraag in andere landen van harte te zullen ondersteunen. Na geruchten over asiel in Nederland en Duitsland wordt nu vooral Italië genoemd, hetgeen ook bij de familie in de smaak zou vallen. “Wij wachten erop Pakistan snel te kunnen verlaten en op een veilige plek te kunnen leven. Kerk in Nood was de eerste organisatie die ons gastvrijheid heeft aangeboden”, aldus Nadeem. “Wij hopen dat onze families in Rome Kerst zullen kunnen vieren.”