Ethiopië: Christenen verleid tot Islam

dinsdag, 08 januari 2019
Nieuws
“Jonge Christenen in Ethiopië worden met gedwongen om zich tot de Islam te bekeren”, aldus een christelijke leider in Ethiopië. Hij vindt het problematisch dat Moslim werkgevers er Christenen alleen aannemen als zij zich bekeren tot de Islam.
ACN-20180710-73586-Wolnik

“Christenen die wanhopig aan armoede trachten te ontsnappen, worden omgekocht om zich bij de Islam aan te sluiten”, vertelt een religieus leider in Ethiopië, die voor zijn eigen veiligheid anoniem wenst te blijven, aan Kerk in Nood. “De [Islamitische werkgevers] halen de jongeren binnen met de belofte van studiebeurzen, banen, enzovoort. Aangezien veel mensen in Ethiopië werkloos zijn, is dit vooral voor jongeren erg verleidelijk. Men vertelt hen dat als ze werk willen, ze als Moslim moeten leven.”

De jongeren zijn volgens hem gericht doelwit van de acties. “Op de hoek van iedere straat in de steden en dorpen vind je jongeren die staan te wachten, in de hoop dat ze zo aan werk komen.” Hij noemt het vooral problematisch dat Moslim eigenaren en grootaandeelhouders van bedrijven er ofwel alleen moslims aannemen ofwel de jonge Christenen van hun geloof weglokken met het uitzicht op een vaste baan.

Volgens de religieus leider is het aantal moskeeën dat wordt gebouwd flink toegenomen in Ethiopië: “Als er tien moslimfamilies zijn, bouwen ze een moskee voor hen. Het geld komt uit overzeese landen zoals Saudi-Arabië.” Naast Christenen zijn ook de vele animisten in het land doelwit van de bekeringsdrang. De leider benadrukt dat Ethiopië een lange traditie kent van Christenen en Moslims die in harmonie naast elkaar leven, maar hij uit zijn vrees dat de moslimgemeenschap steeds meer door buitenlandse extremisten wordt beïnvloed. “Hoewel er nog geen conflicten zijn, vrezen we dat dit de komende jaren wel gaat veranderen, net zoals we hebben zien gebeuren in Egypte en andere nabijgelegen landen.”