Eritrese bisschop Hagos vrijgelaten

vrijdag, 30 december 2022
Nieuws
In Eritrea is de katholieke bisschop Fikremariam Hagos vrijgelaten samen met een pastoor nadat zij sinds oktober zonder proces werden vastgehouden. Een derde geestelijke lijkt nog in detentie te zijn.
Koenigstein, 94 October 2012Rev. Bishop Hagos Fikremariam Tsali

De katholieke aartsbisschop van Asmara en de eveneens vrijgelaten priester Abba Mihretab Stefanos, pastoor van de parochie St. Michael in de Segheneity Eparchy, werden verwelkomd door een kleine delegatie. Opvallend is dat er geen nieuws is gemeld over abt Abraham, lid van de orde der Minderbroeders Kapucijnen. De drie geestelijken werden zonder opgaaf van redenen sinds 15 oktober vastgehouden nadat zij naar de hoofdstad Asmara waren teruggekeerd van een reis door Europa.

De katholieke Kerk in Eritrea heeft herhaaldelijk opgeroepen om een einde te maken aan het eenpartijstelsel in Eritrea en de democratie te omarmen. Eritrea heeft geen nationale verkiezingen gehouden sinds het in 1991 onafhankelijk werd van Ethiopië. Sindsdien wordt het geregeerd door president Isaias Afwerki. Zijn regime wordt beschuldigd van mensenrechtenschendingen, waaronder het schenden van religieuze rechten. In 2019 sloten de autoriteiten katholieke scholen en ziekenhuizen, met het argument dat religieuze organisaties dergelijke instellingen niet mogen beheren.

Katholieken maken ongeveer 4% van de bevolking van Eritrea uit. De kerk is een van de slechts vier religieuze groepen die in Eritrea mogen opereren, samen met de Eritrees-orthodoxe, evangelisch-lutherse en soennitische moslimgroepen.

Bron: BBC, Fides