fbpx

Eritrea: Overheid confisqueert katholieke gezondheidscentra

maandag, 17 juni 2019
Nieuws
De regering van Eritrea heeft de Katholieke Kerk opgedragen om al haar gezondheidscentra in het land aan de staat over te dragen.
ACN-20160429-40000

Volgens nieuwsbronnen van Amecea, de associatie van bisschoppenconferentie in Oost-Afrika, hebben regeringsfunctionarissen beheerders van gezondheidscentra eerder deze week gevraagd om een ​​document te ondertekenen waarin de overdracht wordt goedgekeurd. De meesten weigerden echter te tekenen en vertelden de functionarissen om met de kerkleiders te praten. Volgens berichten hebben beveiligingsbeambten vervolgens op diverse plaatsen medewerkers weggestuurd en de gezondheidscentra gesloten. Het is nog niet bekend waarom de Eritrese regering deze actie heeft ondernomen.

In april echter riepen de katholieke bisschoppen in Eritrea op tot een ​​nationaal verzoeningsproces dat gerechtigheid voor iedereen waarborgt. In de 30 bladzijden tellende brief die de bisschoppen schreven naar aanleiding van de vredesovereenkomst met Ethiopië, zeiden ze dat de natie nu moet “samenkomen om te genezen.” Ook riepen ze de regering op om hervormingen door te voeren die moeten voorkomen dat mensen het land willen verlaten.

Volgens een rapport van de Verenigde Naties waren Eritreeërs in het jaar 2018 op Syriërs na de grootste groep die de riskante overtocht van de Middellandse Zee maakten om asiel te zoeken. Velen ontvluchten het land vanwege armoede en onderdrukking, met name door de overheid.

Bron: AMECEA Online