fbpx

“Er is geen angst meer, alleen de wens om nuttig te zijn”

dinsdag, 22 maart 2022
Nieuws
Vanaf het begin van de oorlog is het Aartsbisdom Ivano-Frankivsk, in West-Oekraïne, betrokken geweest bij de opvang van vluchtende vrouwen en kinderen. De meesten van hen zijn afkomstig uit grote steden als Kiev, Charkhov, Zaporizjzja, Dnipro en Odessa. Sofia, pas 14 jaar oud, is één van deze vluchtelingen. Samen met haar moeder is zij gevlucht voor de oorlog die als een plaag neerdaalde op haar leven en vooral op het eens zo vredige stadje Brovary in de streek van Kiev.
Interview with children in Ivano-Frankivsk, March 2022

Geef aan mensen in Oekraïne via de actiepagina van Kerk in Nood

Jongeren van haar leeftijd hebben sowieso al heel wat te verwerken. Ze zijn op zoek naar zingeving in hun leven, denken aan hun opleiding en aan een toekomstig beroep en worden misschien zelfs voor het eerst verliefd. Voor Sofia is alles nu echter heel anders.

Sinds zij op de middelbare school Sint Basil aangekomen zijn, proberen Sofia en haar moeder zich eenvoudigweg in hun nieuwe leven te redden. Deze school in Ivano-Frankivsk, een stad van zo’n 300.000 inwoners in West-Oekraïne, is een van de plaatsen waar het Grieks-katholieke aartsbisdom de pas aangekomen vluchtelingen heeft ondergebracht. Sofia’s vader is in Brovary achtergebleven om zijn huis en zijn land te verdedigen. Ondanks het gevaar voelt hij zich iets meer gerust nu hij weet dat zijn familie veilig is.

De internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) steunt al jaren projecten in het bisdom. Naar aanleiding van de oorlog is onmiddellijk 30.000 euro noodhulp verstrekt. Daarmee zijn onder meer de klaslokalen van de middelbare school Sint Basil omgebouwd tot slaapzalen voor zo’n honderd mensen. Sofia is zeer dankbaar. “Hier hebben we tenminste een dak boven ons hoofd, warmte, goed voedsel, kleding, toiletartikelen en vooral vrede”, merkt zij op. Zelf probeert ze zoveel mogelijk te doen om anderen te helpen. Ook haar moeder, Viktoria, heeft zich als vrijwilligster aangemeld om de mensen in de grootste nood te helpen. “Er is geen angst meer, alleen de wens om te helpen”, zegt zij.

Geef aan mensen in Oekraïne via de actiepagina van Kerk in Nood

Het aartsbisdom is bezig met voedselinzamelingen in alle parochies. Een deel daarvan is voor de vluchtelingen in Ivano-Frankivsk, de rest gaat naar de mensen in het oosten van het land. De vluchtelingen hebben ook toegang tot gratis medische zorg, dankzij de dokters van het nabijgelegen Sint-Lucasziekenhuis.

Als de oorlog voorbij is, is er maar één ding dat Sofia en Viktoria willen, en dat is naar huis terugkeren. Toch zijn ze er allerminst zeker van of hun huis in Brovary de oorlog zelfs maar zal overleven. De plaats ligt op ongeveer zeven kilometer van Kiev en werd in de eerste dagen van de oorlog door raketten getroffen. Daarbij kwamen zeven mensen om en raakten er zeventien gewond.

“Ik maak me het meest zorgen over mijn huis en mijn school”, zegt Sophia. “Zal alles nog hetzelfde zijn als ik weer thuis ben? Ik weet het niet, maar ik hoop dat er snel vrede komt”, voegt zij eraan toe. Van één ding is zij zeker: als alles weer normaal wordt, zal ze als eerste haar vrienden ontmoeten en haar vader omhelzen, wie zij het meest mist.

Kerk in Nood steunt ook de priesters en religieuzen in het bisdom Ivano-Frankivsk in hun pastoraal en liefdadigheidswerk onder de bevolking. Vorig jaar nog steunde de organisatie 21 lopende projecten in het bisdom. Sinds het uitbreken van de oorlog heeft Kerk in Nood er het werk van ruim 600 priesters en religieuzen gesteund.

Meehelpen
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Kerk in Nood internationaal een pakket van een 1,3 miljoen euro aan noodhulp goedgekeurd. Het pakket wordt gebruikt om priesters en religieuzen te helpen die werken in parochies, weeshuizen en bejaardentehuizen, en allen die in het hele land vluchtelingen helpen. Helpt u mee? Geef uw donatie via onze actiesite voor Oekraïne en help mensen in Oekraïne nu zij de steun van de Kerk het meest nodig hebben!